Cancerul de prostată va putea fi tratat prin brahiterapie și la Spitalul Județean


Intră acum și în grupul de

Pacienții cu cancer de prostată vor putea fi tratați prin metoda brahiterapie, și în secția de Urologie a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, conducerea unității medicale fiind în stadiul unor discuții finale cu o firmă franco-germană care va furniza semințele radioactive. Potrivit purtătorului de cuvânt al unității medicale județene, Tiberiu Brădățan, ca tratamentul să poată fi efectuat, pentru secția Urologie se va achiziționa un ecograf performant cu sondă endorectală, care va costa circa 25000 de euro. De asemenea, se vor crea condițiile instalării unui dulap de plumb, în care vor fi păstrate sursele radioactive care vin în cutii speciale. Aceste surse vor fi aduse în custodie spitalului și vor fi plătite ulterior.

Deoarece este un tratament scump, care costă aproximativ 5.000 de euro și care nu este decontat deocamdată de CAS, pacienții sunt nevoiți să își plătească tratamentul integral. „Sunt pacienți dispuși să-și plătească tratamentul, să investească o sumă mai mare, având în vedere că este o metodă modernă, care evită complicațiile unei intervenții chirurgicale obișnuite”, a spus Tiberiu Brădățan. Acesta a adăugat că, până la urmă se va institui la nivel național, pentru acest tratament, un sistem de coplată -cu contribuția CAS și a pacientului.
Spitalul Județean are 4 specialiști care vor putea aplica această terapie, implantarea semințelor radioactive fiind realizată de un tandem format din medic urolog și un radio-terapeut.

Brahiterapia este o procedură terapeutică destul de nouă în România, fiind aplicată în premieră națională în 2006, de către specialiștii de la Institutul Oncologic Fundeni. Este o metodă modernă utilizată de mult în Occident, mult mai ieftină și mai eficientă decât intervenția chirurgicală clasică. Procedura constă în injectarea celulelor canceroase cu granule radioactive, în funcție de caracteristicile țesutului bolnav, fără să fie afectat organismul sănătos.
 


Intră acum și în grupul de