Prezența jandarmilor în stradă, reflectată în rezultatele bune obținute de instituție


Intră acum și în grupul de

Anul acesta Detașamentul Mobil și grupele de supraveghere și intervenție au executat un număr de 448 acțiuni punctuale în mediile cu potențial criminogen ridicat, cu 135% mai mult față de anul 2007, în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale, organizarea acestora executându-se după o documentare prealabilă, a informat marți, în cadrul unei conferințe de presă șeful IJJ Suceava, general de brigadă, Eugen Șalar.

Acesta a precizat că, pe linia menținerii ordinii și siguranței publice în zonele de interes operativ, au fost desfășurate activități de către Detașamentul Mobil, Grupele de supraveghere și intervenție Fălticeni, Dolhasca, Liteni, Rădăuți, Vicovu de Sus, Vatra Dornei și Dorna Candrenilor, respectiv Posturile montane Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Moldoviței, Vatra Dornei, Broșteni și Cîrlibaba, în baza planului de cooperare între I.P.J. Suceava și I.J.J. Suceava pentru menținerea ordinii publice.

„Zonele stabilite prin acest plan au fost acoperite cu eficiență, fapt ce rezultă din rezultatele obținute de către efectivele de jandarmi, respectiv aplicarea unui număr 5.752 sancțiuni contravenționale în valoare de 835.663 lei, a constatării unui număr de 230 infracțiuni săvârșite de 243 infractori și a confiscării de bunuri materiale în valoare de 30.801 lei. Totodată au fost prinși 5 urmăriți din care 4 general și 1 local. Au fost executate 15 patrulări în mediul rural, activități care s-au soldat cu aplicare a 37 sancțiuni contravenționale în valoare de 16.000 lei, constatarea a 4 infracțiuni comise de 4 infractori și confiscarea de bunuri în valoare de 16.100 lei”,  a declarat generalul Șalar.

Referindu-se la activitatea de constatare a contravențiilor, acesta a menționat că în anul 2008 au fost aplicate un număr de 8218 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.001.243 lei, comparativ cu perioada similară a anului 2007, când au fost constatate un număr de 8697 contravenții, numărul celor aplicate în acest an a scăzut cu 5,51%, diferența fiind proporțională cu rata de reducere a fenomenului contravențional. De asemenea, în perioada de referință au fost constatate 293 de infracțiuni și au fost depistați 4 urmăriți general și unul local. Totodată, valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării a fost de 133.997 lei.
„Acești indicatori de performanță au fost atinși ca urmare a prezenței active a jandarmilor în zonele din competență, patrulele pedestre având un rol descurajator și de prevenire a fenomenului infracțional și contravențional.


Intră acum și în grupul de