Băișanu: Consilierii ALDE Suceava nu vor vota ca sucevenii să plătească 448 de lei pentru gigacalorie și nici pentru credit de 10 milioane de lei pentru subvenția la încălzire. Sucevenii vor fi obligați să achite creditul și dobânzile aferente pentru căldura care se pierde în pământ


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a anunțat că în ședința extraordinară de luni a Consiliului Local Suceava consilierii ALDE nu vor vota majorarea prețului gigacaloriei așa cum propune Ion Lungu și nici nu sunt de acord cu accesarea unui credit de 10 milioane de lei pentru plata subvenției.

„Am atenționat de foarte multă vreme că ceea ce s-a întâmplat la Suceava în ceea ce privește termoficarea nu este în regulă. Am avertizat atunci când s-a închis Termica SA că vor fi probleme. Termica era o societate a Primăriei și erau alte pârghii pentru soluționarea problemei termoficării. Cred că cineva trebuie să dea socoteală pentru situația în care s-a ajuns”, a declarat Băișanu.

Liderul ALDE Suceava a explicat că prețul care va fi plătit de suceveni pentru încălzire e de 448 de lei pe gigacalorie și că Ion Lungu încearcă să acopere realitatea spunând că cetățenii vor plăti doar 240 de lei pe gigacalorie, dar că subvenția va fi plătită tot de suceveni, în paușal, iar municipiul Suceava va fi văduvit de investiții în infrastructură pentru că „banii se scurg în pământ”.

Mai mult, Băișanu consideră că sucevenii sunt de două ori „făcuți la buzunar” pentru că odată plătesc subvenția, dar pentru că aceasta va fi achitată dintr-un credit, la această subvenție se adaugă și dobânzile care vor fi plătite tot de suceveni.

El a subliniat că nu este normal ca Primăria să subvenționeze căldura la nesfârșit și din banii oamenilor care au centrale proprii.

Băișanu a subliniat că propunerea sa cu o ultimă subvenție prin care să fie achiziționate centrale termice pentru fiecare sucevean, cu compensarea celor care au deja centrale prin scutirea pe o perioadă de la  plata taxelor și impozitelor locale este soluția viabilă în continuate.

„Nu e normal să faci credit ca să tot îngenunchiezi cetățeanul din Suceava și să arunci banii în pământ. Primarul Ion Lungu se gândește să mai obțină un mandat și se folosește de banii sucevenilor pentru aceasta. Subvenția asta e o mare greșeală”, a spus deputatul.

El a recunoscut că, acum, în prag de iarnă, e o mare problemă și că va trebui asigurată încălzirea municipiului, dar a constatat că de fiecare dată primarul Ion Lungu face astfel de acțiuni doar în prag de iarnăca să creeze imineța chestiunii în loc să facă ceva să rezolve.

„Soluția nu este să mărești prețurile la infinit”, a spus Băișanu care a menționat că subvenția este plătită de suceveni și nu de primar, iar creditul este pentru a plăti ineficiența sistemului de termoficare.

„Prin această manevră câștigă doar Ion Lungu și firma de termoficare. Cei 10 milioane de lei se duc în pământ. Nu suntem de acord cu un astfel de management care este păgubos. Dacă ar fi fost Primăria societate privată primarul ar fi fost demis pentru prost management, neștiință, indolență sau rea credință. Bugetul primăriei nu e al primarului, ci sunt banii cetățenilor”, a spus Băișanu.

El a subliniat că la centrala termică proprie, fiecare sucevean va avea posibilitatea să aibă căldură și apă caldă când are nevoie la un preț cu 30 la sută mai mic decât plătește suceveanul în prezent.

Prețul gigacaloriei crește din 9 noiembrie de la 116 lei la 196,51 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre  ce urmează să fie aprobat în ședința extraordinară din 15 octombrie a Consiliului Local Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a menționat că nu se va majora și prețul de transport și distribuție pentru că nu se justifică o asemenea majorare.

Prețul final al gigacaloriei în sistemul centralizat de termoficare va fi de 448,5 lei/ Gcal a spus primarul care a menționat că populația va plăti 240 de lei/Gcal, iar restul va fi suportat de la bugetul local.

Totodată, Ion Lungu a arătat că dacă de la 1 ianuarie se va modifica TVA pentru energia termică, atunci prețul de livrare a gigacaloriei va scădea la 395,33 de lei, din care populația va plăti tot 240 de lei și 155,35 de lei va plăti Primăria. (T.B.)

 


Intră acum și în grupul de