Prof. dr. Radu Deac, vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale din România: Performanța medicală trebuie dusă către populație. Spitalul Suceava a devenit centru de cercetare al Academiei de Științe Medicale.


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România, prof. dr. Radu Deac, a declarat, vineri, la deschiderea Conferinţei Naționale a Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România că performanța medicală trebuie dusă către populație și că este important ca investițiile și întreaga activitate medicală să se îndrepte către ceea ce se întâmplă.

Deac a spus că acum mulți ani radiologia intervențională era ruda săracă, dar că în ultimul timp radiologia intervențională începe să devină o stea a medicinei în lume, dar și în România.

El a subliniat că medicina intervențională este în prima linie, iar cardiologia intervențională produce rezultate miraculoase menționând că mortalitatea în infarctul miocardic s-a prăbușit la cifre mici datorită intervenției promte.

Deac a mai arătat că laboratorul de angiografie este locul unde se salvează acești bolnavi profitând de progresele imagisticii din radiologie și în terapia intensivă.

El a ținut să precizeze că proiectul de angiografie pe care l-a lansat este un proiect de inters național, iar Spitalul Judeațean de Urgențe Suceava a devenit centru de cercetare al Academiei de Științe Medicale.

„Vom reuși să realizăm cel mai important obiectiv al acestui proiect. Să ducem performanța către populație. Nu este o afirmație politicianistă. De ce să meargă bolnavii de la Suceava sau de la Baia Mare până la București să facă o investigație de performanță sau să beneficieze de un tratament de performanță? Nu, trebuie să vină performanța aici. Prin grija multor oameni de suflet din această comunitate a sănătății aceste lucruri se vor realiza”, a declarat Deac.

El a mai spus că cei care iau decizii în sănătate trebuie să se orienteze după părerea specialiștilor și a dat ca exemplu multele importuri de echipamente de rezonanță magnetică, dar nu există în țară un soft de cardiac ceea ce i se pare extrem de grav.

„Probabil că cei care s-au gândit ca licitațiile să fie transparente, să fie curate, nu s-au gândit să întrebe și specialiștii care sunt criteriile tehnice care trebuie să fie îndeplinite”, a spus Deac.

El și-a exprimat dorința ca întreaga orientare a medicinii să fie către ceea ce se întâmplă.

„Să ne întrebăm de ce mor bolnavii și așa să îndreptăm investițiile și întreaga activiate medicală către calitate”, a conchis vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România. (T.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de