Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, dr. Vasile Cepoi: În Spitalul Județean Suceava se pot constitui centre de referință pentru mai multe activități


Intră acum și în grupul de

Președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, dr. Vasile Cepoi, a declarat, vineri, la deschiderea Conferinţei Naționale a Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România și a unui workshop privind piciorul diabetic că managementul în spitale este guvernat de două concepte teoretice care sunt promovate la nivel internațional, respectiv guvernanța clinică și maximizarea rezultatelor care contează pentru pacient.

El a spus că acest mod de abordare presupune o schimbare de mentalitate și presupune abordarea integrată multidisciplinară a fiecărui caz, cu oferta de servicii necesare care să răspundă nevoii pacientului și trecerea de la o unitate sanitară care oferă ce poate la o unitate sanitară care oferă ce trebuie și punere în centrul atenției pacientul.

„Această schimbare de mentalitate la Suceava a început de mult. Dovadă că au reușit să ardă o grămadă de etape de la o situație greu de închipuit în 2009 la situația de astăzi”, a spus Cepoi care a menționat că această concepție se vede în ceea ce se întâmplă în acest spital.

El a subliat că în Spitalul Județean de Urgență Suceava se pot constitui centre de referință pentru mai multe activități.

Cepoi a menționat că a constatat că sunt multe nuclee de referință și a propus deja dr Gabriela Crețeanu colaboreze în creionarea unui standard pentru un centru de excelență în tratarea piciorului diabetic.

El a mai spus că Ministerul Sănătății colaborează cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate în elaborarea unor standarde pentru centre de referință care vor stabili care sunt liniile directoare pe care trebuie să se dezvolte o astfel de activitate a unui centru de referință indiferent de specialitatea în care se va dezvolta și apoi criterii specifice pentru fiecare specialitate în parte.

„Cred că până la sfârșitul anului aceste standarde vor fi stabilite, vor fi publicate și din acel moment va începe evalurea și acreditarea acestor centre”, a spus Cepoi. (T.B.)


Intră acum și în grupul de