Președintele Societății de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România, prof. dr. Gheorghe Iana: SJU Suceava va fi centru regional de formare în radiologie și radiologie intervențională


Intră acum și în grupul de

Președintele Societății de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România, prof. dr. Gheorghe Iana, a declarat, vineri, la deschiderea Conferinţei Naționale a Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România că Spitalul Județean de Urgență Suceava va fi centru regional de formare, într-o primă etapă,  pentru partea de picior diabetic și a anunțat că medicul Mihai Crețeanu jr. va obține atestatul de studii complementare în radiologie și radiologie intervențională, făcând parte din prima serie de astfel de specialiști certificați în țară.

Iana a spus că a ținut să organizeze conferința la Suceava pentru a arăta că prin voința oamenilor se poate face performanță și a evidențiat că față de anul 2009 în Spitalul Județean de Urgență Suceava lucrurile s-au schimbat radical.

„Aveți o oglindă a ceea ce se spune că omul sfințește locul. Modelul acesta se poate replica oriunde cu condiția să uităm adversitățile, să punem umărul să creem un proiect”, a spus Iana.

El a mai amintit că începuturile radiologiei intervenționale în România s-au discutat în anul 2003 și că abia acum după 15 ani, în această lună, Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România a obținut dreptul de a forma specialiști în neuroradiologie și radiologie intervențională cu atestat de studii complementare validat, cu protocol încheiat și cu Societatea europeană de terapie minim invazivă.

„Am intrat în rândul lumii. Mă bucur că s-a ridicat o generație bună în ceea ce înseamnă terapia endovasculară, dar această generație avea nevoie de cadrul legal și suport legislativ”, a spus Iana.

El a explicat că ordinul prin care se recunoaște atestatul de studii complementare în radiologie și radiologie intervențională a fost semnat în data de 15 octombrie.

„Primul pas pe care îl vom face va fi să-i certificăm pe cei care deja lucrează, dr. Crețeanu fiind printre specialiștii care lucrează, fiind în prima serie de certificări”, a precizat Iana.

Potrivit acestuia stagiul durează șase luni și va fi formată generația următoare.

„Urmărim ca acest proces de formare să se dividă ulterior în radiologie intervențională și neuroradiologie intervențională. Cei care vor avea suportul pentru centrele de stroke vor avea o formare aparte”, a mai spus acesta.

El a menționat că SJU Suceava este centru regional de formare, în prima etapă, pentru partea de periferie, partea de picior diabetic.(T.B.)


Intră acum și în grupul de