Plăci comemorative dezvelite în Palatul Administrativ din Suceava la împlinirea a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Suceava


Intră acum și în grupul de

Două plăci comemorative au fost dezvelite, luni, în Palatul Administrativ din Suceava de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și subprefectul Silvia Boliacu, în prezența șefilor instituțiilor din județ, la împlinirea a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Suceava.

 

Președintele Gheorghe Flutur a spus că în urmă cu o sută de ani, la chemarea Consiliului Național Român, Divizia 8 Română condusă de generalul Iacob Zadik, din cadrul Corpului 4 Armată, a intrat în Suceava, iar apoi trupele române ajung la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Rădăuți, iar în 11 noiembrie, la prânz, în Cernăuți.

El a arătat că evenimentele au început în 5 noiembrie cu ordinul prin care în data de 6 noiembrie 1918 Armata Română a intrat în Suceava.

Flutur a menționat că Paltul Administrativ era la acea dată sediul Primăriei Suceava.

Subprefectul Silvia Boliacu a arătat și ea importanța datei de 6 noiembrie în istoria unirii Bucovinei cu Țara și a subliniat că Unirea nu a fost un cadou pentru generațiile următoare, ci este o responsabilitate pentru dezvoltarea acestei țări și a subliniat că, acum, România este membru al Uniunii Europene bucurându-se de toate avantajele țărilor membre.

În cadrul acestui eveniment, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a făcut un scurt istoric al momentelor intrării Armatei Române în Suceava.

O placă identică a fost dezvelită și în biroul președintelui CJ Suceava.

Plăci comemorative urmează să fie amplasate și în sediile primăriilor din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți și Siret. (T.B.)


Intră acum și în grupul de