Politologul Adrian Botezatu interpretează rezultatele concursului-sondaj „Omul politic al anului 2008”


Intră acum și în grupul de

      Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului a fost desemnat de vizitatorii site-ului NEWS-BUCOVINA.ro omul politic al anului 2008, în dauna unor nume grele ale politicii sucevene cum sunt Gheorghe Flutur, Gavril Mîrza, Cătălin Nechifor sau Ion Lungu. Concursul-sondaj realizat de news-bucovina.ro s-a desfășurat pe perioada a două săptămâni, putându-se opta pentru acordarea de la 1 la 5 puncte pentru 7 politicieni din județ, aleși dintre cei care au avut rezultate notorii în 2008. 

 Ursaciuc a avut foarte multe voturi în cea de a doua săptămână a concursului, mergând „bară la bară” cu Gheorghe Flutur (liderul județean al PD-L Suceava și președinte al Consiliului Județean Suceava), ultimele două zile făcându-se diferența în favoarea liderului politic de la Humor.

Rezultatele sondajului-concurs au fost analizate pentru www.newsbucovina.ro de politologul Adrian Botezatu, care a explicat că desemnarea lui Ursaciuc „demonstrează că un segment important dintre PNL-iști îl identifică drept un lider județean. Iar acest lucru se face în perioada aceasta în care alte personalități ale PNL sunt aproape invizibile, iar Ursaciuc, prin activitatea sa foarte bună în zonă, să fie considerat un lider județean”.

Botezatu declară că una dintre surprizele sondajului o reprezintă Eugen Uricec care, cu peste 1100 de puncte adunate, l-a surclasat pe primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, situat pe poziția a 5-a, imediat următoare. „Uricec demonstrează că are un grad de simpatie în mediul urban destul de ridicat, iar cei care au participat la acest sondaj pe internet se pliază pe felul său de a fi ca lider politic. Să nu uităm că Uricec a fost președintele organizației Suceava a PD care a avut o susținere destul de mare în mediul urban”.

 Din punctul de vedere al politologului sucevean, poziția destul de slabă ocupată de liderul județean al PSD, Gavril Mîrza, penultima, se explică prin faptul că „susținătorii săi sunt din alt segment decât cel care de obicei accesează paginile web. Se reconfirmă faptul că aceștia sunt de fapt susținătorii săi și că simpatiile de stânga încep să fie captate de un politician tânăr, din noul val, Cătălin Nechifor”.

  Referitor la rezultatul obținut de liderul județean al PD-L, Gheorghe Flutur, după analizarea votului, Adrian Botezatu a declarat că în acest caz se confirmă faptul că simpatia cea mai mare o are în zona de munte și în mediul rural, iar din orașe, și în special din Suceava, a preluat din voturile lui Ion Lungu. Adrian Botezatu a mai spus că „genul acesta de sondaje-concurs sunt utile pentru că dau tendințele de mai mare profunzime, dar pe segmente mai mici, sunt însă foarte aproape de adevăr. Este vorba de populația din mediul urban cu vârste între 20 și 45 de ani”.
 


Intră acum și în grupul de