Sucevenii mai pot face analize gratuite în cadrul Programului de sănătate până la sfârșitul lunii

Sucevenii mai au la dispoziție această lună pentru a face analize gratuite, după ce programul național privind evaluarea stării de sănătate a populației în asistență medicală primară s-a prelungit până la data de 31 ianuarie 2009, iar perioada de decontare a serviciilor în cadrul programului până la data de 31 martie 2009. Guvernul a decis că taloanele necesare pentru prezentarea la medicul de familie, restituite sau nedistribuite populației, să fie arhivate de către casele de asigurări de sănătate, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare, să se procedeze la distrugerea acestora.

La nivelul județului Suceava, doar jumătate din populație a fost evaluată în cadrul programului de monitorizare a stării de sănătate. De la debutul Programului național de evaluare a stării de sănătate, în iulie 2007 și până în luna noiembrie 2008, inclusiv, au fost evaluate de medicii de familie un număr de 385.156 persoane, dintre care 315.597 persoane asigurate și 69.559 persoane neasigurate.  Potrivit CAS Suceava, din totalul persoanelor examinate în perioada menționată, un număr de 124.895 persoane au fost depistate cu risc de îmbolnăvire pentru diverse boli, reprezentând un procent de  32,4% din populația evaluată.

Persoanele au fost identificate cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli, astfel: pentru diabet zaharat – 114.279 cazuri; pentru boli cardiovasculare – 27.283 cazuri; pentru cancer uterin – 5.209 cazuri; pentru cancer de sân – 2.519 cazuri; pentru cancer de col uterin – 2.440 cazuri; pentru cancer colorectal – 1.551 cazuri; pentru boală renală cronică – 867 cazuri; pentru AVC (accident vascular cerebral) – 706 cazuri; pentru osteoporoză – 401 cazuri.
„Dintre persoanele evaluate de medicii de familie un număr de 4.403 persoane au fost nou depistate cu afecțiuni confirmate prin examene de specialitate.

În scopul  creșterii accesibilității populației la serviciile medicale cuprinse în program, CAS Suceava a încheiat un număr de 279 contracte cu cabinete de medicină primară, din care 165 cabinete în mediul rural și 114 cabinete în mediul urban. În vederea completării examenului clinic medical, precum și  pentru depistarea de noi afecțiuni, în funcție de vârstă, sex, anamneză, patologii existente și riscul estimat,  au fost efectuate 2.110.912 analize medicale”, a precizat șeful CAS Suceava, Michaela Pelepco.    
Acesta a adăugat că cheltuielile aferente medicinii de familie, în această perioadă, pentru derularea Programului de evaluare au fost de 6.120.020,5 lei, iar cele aferente serviciilor medicale paraclinice au fost de 12.902.758 lei.
Din cauza absenteismului, programul a fost extins inițial până la sfârșitul acestui an iar la mijlocul lunii trecute Guvernul l-a mai prelungit cu o lună. 

Reamintim că, după ce la sfârșitul lunii septembrie 2008 Ministerul Sănătății Publice a solicitat distribuirea taloanelor returnate de Oficiile poștale la sediul CAS Suceava și apoi către primăriile din județ, cele 53.400 taloane care se aflau la sediul CAS Suceava au fost sortate pe localități, fiind preluate de reprezentanții primăriilor în vederea distribuirii. Fiecare reprezentant a primit pe lângă taloanele returnate, planul de măsuri al MSP și o listă detaliată cuprinzând: numele si prenumele destinatarului, domiciliul destinatarului, CNP-ul destinatarului, precum și numele si prenumele medicului de familie la care este înscrisă persoana respectivă (pentru persoanele înscrise pe lista unui medic de familie).