Gropile de gunoi din Suceava, Vatra Dornei si Siret au fost închise


Intră acum și în grupul de

Gropile de gunoi ale municipiilor Suceava (110.000 locuitori) și Vatra Dornei (25.000 locuitori), precum și cea a orașului Siret (10.000 locuitori) au fost închise de la începutul acestui an, potrivit Acordului de mediu cu Uniunea Europeană, care prevedea însă deschiderea a două depozite ecologice de deșeuri menajare în județul Suceava, respectiv la Moara și la Pojorâta. În condițiile în care cele două gropi ecologice nu au fost deschise, administrațiile locale din cele trei orașe sunt nevoite să depoziteze deșeurile menajere în gropile de gunoi care rămân în continuare deschise, cum sunt cele de la Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc sau Rădăuți, dar care au și ele termene de închidere în perioada următoare. Astfel, gunoiul menajer al municipiului Suceava este depozitat de la începutul acestui an la groapa de gunoi a municipiului Fălticeni.

Potrivit primarului municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, există spațiu  pentru depozitarea gunoiului provenit din Suceava, însă trebuie luate măsuri urgente pentru înființarea depozitului ecologic de la Moara, în condițiile în care groapa de gunoi de la Fălticeni va fi închisă în anul 2010.„Trebuie soluționată problema depozitului ecologic de la Moara în cursul anului 2009”, a spus Tofan. El a menționat că și costurile cu transportul deșeurilor de la Suceava la Fălticeni nu sunt de neglijat, subliniind însă că la Suceava se realizează o sortare a deșeurilor, spre groapa de gunoi din Fălticeni fiind transportat doar gunoiul menajer.

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, a transmis, în luna noiembrie a anului trecut o scrisoare Comisiei Europene, solicitând prelungirea funcționării gropilor de gunoi ale orașelor Suceava, Vatra Dornei și Siret, arătând că închiderea prevăzută în Acordul de Mediu va crea mai mari probleme de mediu. Nechifor a explicat la acea vreme că astfel, gunoiul produs în cele trei orașe, va trebui transportat în condiții care nu oferă nici măcar un grad minimal de securitate din perspectiva mediului înconjurător și a vieții locuitorilor, urmând ca municipiul Fălticeni ce are circa 30.000 de locuitori să fie cel mai afectat în urma preluării zilnice a unei cantități de cinci ori mai mare decât cea pe care o primește în prezent.
În condițiile în care solicitarea nu a fost susținută de autoritățile locale sucevene, cererea nu a fost avizată, situație în care calendarul de închidere a gropilor de gunoi din județul Suceava a rămas neschimbat, iar autoritățile locale vor trebui să întreprindă eforturi pentru ca într-un timp relativ scurt să pună în funcțiune depozitele ecologice de deșeuri.
 


Intră acum și în grupul de