„Haladet”, „lapsa” și „vareniki”, pe masa de Crăciun a rușilor lipoveni din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Crăciunul pe stil vechi, potrivit vechiului calendar Iulian se sărbătorește pe data de 7 ianuarie. Astfel pentru un număr de aproximativ 2.500 de ruși lipoveni care trăiesc în județul Suceava, în comunități din Climăuți, comuna Mușenița, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăști, dar și în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuți și în orașul Gura Humorului Sărbătorile de iarnă au loc cu două săptămâni după credincioșii care se orientează după calendarul Gregorian. 

Pentru rușii lipoveni, Crăciunul are o însemnătate mai aparte deoarece este o sărbătoare pur spirituală, în care accentul se pune pe rugăciuni, neexistând alte obiceiuri laice, deoarece Biserica a fost și este un factor de o importanță covârșitoare în existența unei comunități, credința fiind de-a lungul timpului singurul element care a ținut închegată o comunitate de etnici ruși lipoveni, spun reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România. Grupați în comunități mai mici sau mai mari, ei se încumetă și în 2009 să trăiască după regulile pe care le-au adus cu ei staroverii care au plecat din Imperiul Rus în sec XVII și s-au stabilit pe teritoriul României în Moldova și Dobrogea.

Masa de Crăciun a rușilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi „haladet” – piftia specială, care se servește cu hrean, tăițeii fierți în supă de pasare „lapsa”, sărmăluțele în foi de viță de vie sau varză.

Din meniu nu lipsește peștele care se regăsește preparat în ciorba de perișoare sau chifteluțe. La desert, se servește cozonac cu nucă, colțunași cu brânză „vareniki”, alte specialități rusești „pirajki” sau simple prăjiturele. 
Imediat după servirea mesei încep să apară și colindătorii, grupuri de fete și băieți, care colindă în casă, în fața icoanei cu candela aprinsă, singurul colind fiind o cântare bisericească „Hristos Rajdaetsea”. Colindul se începe de la preotul satului și se continuă cu celelalte gospodării iar care nu au terminat de colindat în prima zi, continuă și în cea de a doua zi de Crăciun.

Revelionul pe stil vechi este pe data de 14 ianuarie.


Intră acum și în grupul de