Moneda europeană este cotată la 4 lei


Intră acum și în grupul de

Banca Națională a României a anunțat cursul valutar de referință, astfel că moneda europeană este cotată la 4,0296 lei, iar dolarul american la 2,9427 lei. Ambele valute sunt cotate în creștere. În prima zi de tranzacționare din 2009, euro s-a vândut pe piața interbancară cu peste 4 lei.
Specialiștii sunt de părere că, după ce în 2008 leul a trecut prin momente de agonie, urmează un an la fel de zbuciumat.

În urmă cu un an, moneda europeană pornea la drum la un curs de 3,59 lei, iar în martie atingea o valoare de 3,72 lei. Lunile de vară însă i-au adus un plus de putere leului. Atunci Banca Națională a României afișa o cotație de 3,47 lei.
Leul a început să piardă rapid teren în toamna anului trecut, când criza financiară și-a pus amprenta asupra monedei naționale, iar investitorii au început să se retragă din cauza ratingurilor negative acordate României.

Așa se face că în ultima lună din 2008, moneda europeană a atins cel mai mare preț din ultimii 4 ani, adică peste 3,99 lei pe 29 decembrie. S-a ajuns astfel, la o depreciere a leului în raport cu euro în 2008 de peste 10%.
Din păcate însă, nici 2009 nu se anunță favorabil evoluției monedei naționale. Previziunile analiștilor arată că euro va atinge și chiar depăși 4,20 lei în primele luni ale acestui an.

 


Intră acum și în grupul de