PD-L și PSD și-au împărțit posturile din județ


Intră acum și în grupul de

Organizațiile județene sucevene ale PD-L și PSD au reușit în cele din urmă, după o săptămînă în care “au dus presa cu vorba” să finalizeze împărțirea funcțiilor de conducere ale instituțiilor descentralizate sau deconcentrate din județ. Deși lucrurile par a fi clarificate în proporție de peste 90 % nici una dintre formațiuni nu a ieșit public cu lista posturilor pe care le vor ocupa membrii săi. Cu toate acestea surse din cadrul coaliției de guvernare la nivel local ne-au declarat că o parte dintre actualii șefi de instituții de stat din județ vor rămâne în funcție, majoritatea fiind sprijiniți de PD-L.

Este vorba în special de acele instituții unde pe perioada 2004-2008 au fost șefi cei care au avut susținerea liderului actual al PD-L, Gheorghe Flutur. Astfel PD-L va avea șefi de instituții la Direcția Finanțelor Publice, unde este foarte proabil să rămână Petrică Ropotă în funcție, Inspectoratul Școlar Județean (al cărui șef rămâne Petru Carcalete), la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, unde șeful actual Petre Dulgheru are șanse să-și continue activitatea, în condițiile în care nu va primi un post la nivel central în cadrul Agenției Naționale Sanitar-Veterinare, la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic (în care rămâne Costel Girigan), la Registrul Auto Român Și Casa de Asigurări de Sănătate (aici șansele cele mai mari le are Cristina Iordăchel care a condus cu rezultate remarcabile și o perioadă în mandatul trecut), RA-APPS Suceava, Agenția pentru Protecția Mediului, Spitalul Județean de Urgență (unde deja este directior interimar un apropiat al PD-L, Vasile Râmbu), Vămile Dornești și Siret.

De cealaltă parte, PSD Suceava va deține conducerile Direcției Silvice, Gărzii de Mediu, Garda Financiară, Direcția Agricolă, APIA, Administrarea Domeniilor Statului, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Casa de Pensii, Autoritatea de Sănătate Publică, Direcția Județeană de Tineret și Sport, Autoritatea Rutieră Română și Oficiul pentru Protecția Consumatorului. În cazul celor de la PSD lucrurile sunt un pic mai complicate deoarece după finalizarea alegerilor generale au existat o serie de “mici” scandaluri în rândul celor din conduceera partidelor, referitor la implicare în campanie, iar după ce PSD a intrat la guvernare alături de PD-L situația a ajuns să se schimbe radical în multe dintre situații. Din acest motiv este foarte greu de spus cine și cum va fi “remunerat” de liderul județean al PSD, Gavril Mârza, pentru figura făcută în campanie și cum se vor împărți fotoliile.

Potrivit protocolului dintre PD-L și PSD, funcția de prefect al județului Suceava va reveni unei persoane susținute de democrat-liberali, iar cele două funcții de subprefect vor fi atribuite unor persoane susținute de PSD. Sursele noastre susțin că pentru funcția de prefect, PD-L ar putea să-l nominalizeze pe fostul director al Direcției Silvice Suceava, Sorin Popescu, iar PSD ar urma să-i nominalizeze pentru funcțiile de subprefect pe președintele organizației municipale, Virginel Iordache și pe fostul director al Societăți Drumuri și Poduri SA Suceava, consilierul local Eugen Girigan.

Cert este faptul că în ultima vreme, la sediul PSD Suceava și-au făcut apariția o serie de “foști” cu state vechi în partid, dar care după ce Gavril Mîrza a pierdut lupta pentru șefia Consiliului Județean Suceava au uitat adresa organizației, fiind chiar văzuți în compania unor personalități de la PD-L. Gavril Mârza va fi nevoit să “împartă” descentralizatele astfel încât să nu genereze tensiuni în rândul celor care și-au făcut treaba și au rămas fideli partidului.


Intră acum și în grupul de