Vine Revelionul de rit vechi


Intră acum și în grupul de

Noaptea de 13 spre 14 ianuarie este una norocoasă pentru cei care celebrează sărbătorile de iarnă, după calendarul Iulian, căci indiferent de etnie și de locul unde se află, ortodocșii de rit vechi din întreaga lume sărbătoresc, la două săptămâni distanță de cei de rit nou, Anul Nou.
Sârbi, ruși, lipoveni și ucraineni celebrează sărbătorile de iarnă după ritul vechi. Biserica Ortodoxă de stil vechi din România are peste un milion de adepți și aproximativ 130 de biserici, schituri și mănăstiri, majoritatea construite după 1989.

Astfel pentru un număr de aproximativ 2.500 de ruși lipoveni care trăiesc în județul Suceava, în comunități din Climăuți, comuna Mușenița, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăști, dar și în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuți și în orașul Gura Humorului Sărbătorile de iarnă au loc cu două săptămâni după credincioșii care se orientează după calendarul Gregorian. 

Creștinii ortodocși de stil vechi respectă tradițiile și obiceiurile celor de stil nou, cu singura deosebire că acestea sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apărut în anul 1924, când o parte din creștinii ortodocși au refuzat să adopte Calendarul Gregorian, menținându-l pe cel Iulian. 

În satele sucevene cu etnici ucraineni, feciorii și fetele obișnuiesc să pornească la urat înainte de miezul nopții. Gazdele întâmpină urătorii în ușă, apoi îi poftesc să guste bucatele pregătite special pentru noaptea de Anul Nou, oferindu-le și câte un păhărel de țuică.

O veche tradiție în comunitățile de rușii mai păstrează încă obiceiul unor mâncăruri tradiționale de sărbători: un fel de clătite cu brânză sau cu carne, vărzări, piroște, urchiușe din aluat, cu interior de carne tocată, fierte în apă cu sare. În rest, și rusoaicele învârtesc de sărbători cozonac, cârnați și sarmale.


Intră acum și în grupul de