Pe hârtie, criza gazelor a luat sfârșit


Intră acum și în grupul de

Criza gazelor se pare că a luat sfârșit, cel puțin pe hârtie. După zile de negocieri intense, mediate de președinția cehă a Uniunii Europene, ucrainenii au semnat acordul ce permite reluarea tranzitului gazului rusesc către statele comunitare. Deși livrarea gazelor către Europa ar trebui urgent reluată, Gazprom susține că nu a primit încă nici o înștiințare oficială în privința acestei înțelegeri. 
Ucraina a semnat acordul care permite reluarea tranzitului gazului rusesc către Europa, a anunțat în noaptea de sâmbătă spre duminică premierul ucrainean Iulia Timoșenko: „Am semnat protocolul astfel încât să nu existe plângeri la adresa Ucrainei, cum că ar fi un obstacol în reluarea livrărilor de gaz din Rusia către Uniunea Europeană. Ca națiune, ne-am demonstrat buna credință în speranța că vom fi un partener de încredere al Uniunii”. 
 
Europa așteaptă acum cu sufletul la gură reluarea livrărilor de gaz în parametri normali, după ce țări ca Slovacia și Bulgaria au amenințat că vor reporni unități ale reactoarelor nucleare pentru a suplini deficitul de combustibil.

Prim-ministrul rus Vladimir Putin a avertizat însă că situația s-ar putea repeta dacă sunt semnalate furturi din conducte: „Vom monitoriza cât gaz intră în Ucraina și cât pleacă mai departe. Dacă observăm furturi sau o cantitate lipsă, vom reduce din nou livrările. Vreau să fie clar de la bun început și vreau să fie corect”.
 
Rusia și UE au semnat sâmbătă un acord referitor la controlul tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina, sporind presiunea asupra Kievului pentru a se alinia la rândul său acestui document care ar deschide calea pentru reluarea livrărilor Rusei către Europa, întrerupte de patru zile din cauza diferendului dintre Moscova și Kiev. Acest acord a fost semnat cu ocazia vizitei pe care Topolanek i-a făcut-o sâmbătă omologului său rus, Vladimir Putin.
 
Desfășurarea unei misiuni alcătuite din experți internaționali este o condiție esențială pentru reluarea livrărilor de gaz rusesc către clienții europeni. Începerea activității acestei misiuni este condiția pentru reluarea tranzitului, pentru că Rusia acuză Ucraina că sustrage gaz din livrările destinate Europei.
 
”În același timp, ne-ar plăcea ca experții (UE) care lucrează și cărora li s-au oferit toate posibilitățile de control să anunțe public că Ucraina și-a respectat cu onestitate angajamentele”, a spus Timoșenko înainte de convorbirile cu Topolanek făcând aluzie la acuzațiile rușilor pe care Kievul le neagă.


Intră acum și în grupul de