Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au cumpărat fosta fabrică Swedwood de la Siret


Intră acum și în grupul de

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer este noul proprietar al fostei fabrici Swedwood din Siret, divizie a grupului suedez IKEA. Potrivit unui comunicat al firmei austriece, înțelegerea dintre Swedwood și Holzindustrie Schweighofer a fost semnată în data de 19 decembrie 2008, iar după obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților antitrust din România, fabrica va fi preluată de Holzindustrie Schweighofer în primăvara anului 2009. “Producția unității Swedwood se integrează perfect în conceptul de prelucrare superioară a masei lemnoase a noii fabrici de cherestea din Rădăuți, care se află situată la numai 12 kilometri de Siret”, a declarat noul proprietar, Gerald Schweighofer.

Această fabrică va servi ca o a doua unitate de prelucrare a lemnului se precizează în comunicat. Utilajele și echipamentele fabricii din Siret vor fi adaptate pentru nevoile Holzindustrie Schweighofer, care își propune să producă panouri din lemn masiv, cu o capacitate de până la 60.000 de mc.În cursul anului 2009, la fabrica preluată de firma austriacă vor fi angajate aproximativ două sute de persoane, se mai arată în comunicatul firmei austriece.

Swedwood, divizia de producție a grupului suedez IKEA, și-a încetat în septembrie 2008 activitatea la fabrica de mobilă pe care o deține în Siret, din cauza pierderilor de 38 de milioane de lei înregistrate în ultimii doi ani, generate, printre altele, de creșterea cu 50% a  prețului materialului lemnos, a competiției ridicate pe piața materiilor prime.
Holzindustrie Schweighofer a investit peste 115 de milioane de euro într-o fabrică de cherestea în apropierea municipiului Rădăuți, unde a mai făcut o investiție de cinci milioane de euro într-un hotel de trei stele și urmează să pună în funcțiune o centrală termică cu modul de cogenerare ce folosește drept combustibil coaja arborilor, cu o capacitate totală a cazanelor de 20 de MW.

 


Intră acum și în grupul de