Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost reinaugurată și sfințită la Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara. Ion Lungu: Ștefan cel Mare este un simbol al românismului


Intră acum și în grupul de

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost reinaugurată și sfințită de IPS Pimen Suceveanul miercuri dimineața, în ziua Centenarului Unirii Bucovinei cu România.

La această manifestare au participat numeroase persoane între care lideri politici locali, județeni și naționali, fiind prezenți președintele PNL Ludovic Orban, fostul ministru Vasile Blaga, dar și parlamentarii suceveni Ioan Stan, Virginel Iordache, Ioan Bălan, Alexandru Băișanu, precum și reprezentanți ai instituțiilor din județ.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că nu întâmplător a ales ca la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România să organizeze această acțiune la statuia lui Ștefan cel Mare, arătând că în declarația de Unire citită și aprobată în urmă cu o sută de ani este menționat vechiul Scaun de domnie de la Suceava.

El a subliniat că președintele României, Klaus Iohannis, a evocat, la Suceava, importanța unirii Bucovinei cu România în ceea ce privește realizarea Marii Uniri, iar același lucru a fost discutat și în cadrul unei sesiuni organizate la Suceava de Academia Română.

Primarul a spus că președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop spunea că Ștefan cel Mare a refăcut Dacia cu 100 de ani înaintea lui Mihai Viteazu, fiind domn al Moldovei, al Țării Românești și conte de Transilvania.

„Vorbim de un Ștefan cel Mare unificatorul, despre Ștefan cel Mare, un simbol al românismului. Este justificat faptul să începem aceste manifestări de la statuia lui Ștefan cel Mare”, a spus Ion Lungu.

Primarul a menționat că unirea Bucovinei cu România a fost posibilă datorită țăranilor care au murit pe front în Primul Război Mondial, dar și elitelor intelectuale ale vremii, iar cel care a reușit în doar o lună de zile să mobilizeze românii din Bucovina pentru unire a fost Iancu Flondor.

„Azi, mai mult ca oricând, trebuie să fim uniți, trebuie să fim puternici, spre binele nostru, spre binele României”, a spus Ion Lungu.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că nu este nimic mai impresionant în această zi decât să stai la poala statuii lui Ștefan cel Mare să comemorezi trecutul, istoria și faptele celor care în urmă cu 100 de ani au desăvârșit unirea Bucovinei cu Țara.

El a spus că statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare care a fost reabilitată va redeveni un loc unde vor veni foarte mulți turiști.

„Să fim uniți. Ștefan cel Mare se dovedește că din nou unește. Apărătorul creștinătății, Atletul lui Hristos, e cel care ne transmite acest mesaj, să fim mai uniți, mai demni și patrioți. Să ținem mai mult la această țară, la Suceava și la Bucovina”, a spus Flutur.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a făcut un apel la memoria sucevenilor, amintind că în august 2008 un basorelief a căzut de pe soclul statui și a apreciat că acesta a fost un avertisment al statuii către autorități, iar după 10 ani primarul a reușit să redea comunității această statuie.

Ea a spus că este un prilej de bucurie pentru toți sucevenii și l-a felicitat pe primar pentru că și-a îndeplinit datoria și a redat statuia Sucevei.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că Ștefan cel Mare a fost o personalitate copleșitoare, a fost un unificator și a fost un factor de putere în regiune.

Totodată, el a spus că Ștefan cel Mare a reușit să realizeze și multe ctitorii în Moldova care astăzi sunt obiective care sunt vizitate de foarte mulți turiști.

Liderul liberal a vorbit și despre făurirea Marii Uniri arătând că nu trebuie uitat niciodată idealul românesc ca România să revină în frontierele sale naturale.

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a spus că Ștefan cel Mare a fost cel mai mare român și că pentru ceea ce a făcut acesta ar trebui dezvelită câte o statuie în fiecare zi.

Ioan Stan a spus că trebuie luat exemplul lui Ștefan cel Mare care nu s-a înclinat și nu s-a închinat niciunei puteri și că asemenea,  România nu a fost și nu va fi niciodată colonie, indiferent ce vor unii.

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat la rândul său că trebuie să regăsim în noi forța pentru a duce mai departe gloria neamului românesc și să redăm demnitatea românilor de popor european.

El a spus că după ce s-a realizat, în urmă cu 100 de ani Marea Unire, anul 1940 este anul când este sfârtecată partea de nord a Bucovinei, Basarabia și Ținutul Herței.

Băișanu a spus că unirea nu este întreagă și că trebuiesc trimise îmbrățișări tuturor românilor din teritoriile care nu mai fac parte din România Mare.

Cu același prilej, primarul Ion Lungu a oferit plachetele Cetățean al Centenarului pentru 28 de personalități sucevene.

De menționat este că la reinaugurarea statuii a fost prezent și un pluton de jandarmi îmbrăcați în uniforme de epocă ale Regimentului 16 Infanterie care, în urmă cu 100 de ani, a intervenit în Bucovina pentru reinstaurarea ordinii.


Intră acum și în grupul de