Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost reinaugurată și sfințită la Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara. Ion Lungu: Ștefan cel Mare este un simbol al românismului

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost reinaugurată și sfințită de IPS Pimen Suceveanul miercuri dimineața, în ziua Centenarului Unirii Bucovinei cu România.

La această manifestare au participat numeroase persoane între care lideri politici locali, județeni și naționali, fiind prezenți președintele PNL Ludovic Orban, fostul ministru Vasile Blaga, dar și parlamentarii suceveni Ioan Stan, Virginel Iordache, Ioan Bălan, Alexandru Băișanu, precum și reprezentanți ai instituțiilor din județ.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că nu întâmplător a ales ca la împlinirea a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu România să organizeze această acțiune la statuia lui Ștefan cel Mare, arătând că în declarația de Unire citită și aprobată în urmă cu o sută de ani este menționat vechiul Scaun de domnie de la Suceava.

El a subliniat că președintele României, Klaus Iohannis, a evocat, la Suceava, importanța unirii Bucovinei cu România în ceea ce privește realizarea Marii Uniri, iar același lucru a fost discutat și în cadrul unei sesiuni organizate la Suceava de Academia Română.

Primarul a spus că președintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop spunea că Ștefan cel Mare a refăcut Dacia cu 100 de ani înaintea lui Mihai Viteazu, fiind domn al Moldovei, al Țării Românești și conte de Transilvania.

„Vorbim de un Ștefan cel Mare unificatorul, despre Ștefan cel Mare, un simbol al românismului. Este justificat faptul să începem aceste manifestări de la statuia lui Ștefan cel Mare”, a spus Ion Lungu.

Primarul a menționat că unirea Bucovinei cu România a fost posibilă datorită țăranilor care au murit pe front în Primul Război Mondial, dar și elitelor intelectuale ale vremii, iar cel care a reușit în doar o lună de zile să mobilizeze românii din Bucovina pentru unire a fost Iancu Flondor.

„Azi, mai mult ca oricând, trebuie să fim uniți, trebuie să fim puternici, spre binele nostru, spre binele României”, a spus Ion Lungu.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că nu este nimic mai impresionant în această zi decât să stai la poala statuii lui Ștefan cel Mare să comemorezi trecutul, istoria și faptele celor care în urmă cu 100 de ani au desăvârșit unirea Bucovinei cu Țara.

El a spus că statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare care a fost reabilitată va redeveni un loc unde vor veni foarte mulți turiști.