IPS Pimen, la 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara: Autoritățile austriece respectau proprietatea. Acum conducerea țării nu mai recunoaște proprietatea bisercii din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, a reiterat, cu ocazia ședinței solemne a Consiliului Județean Suceava cu prilejul Centenarului Unirii Bucovinei cu România problema cu care se confruntă Biserica din Bucovina, respectiv nerecunoașterea proprietății asupra terenurilor forestiere pe care le-a avut Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina.

„Trăim un moment istoric. Unirea Bucovinei cu Țara Mamă”, a spus IPS Pimen.

El a arătat că cei care trăiau în Bucovina au cerut permanent conducerii austrice să respecte limba, școala, biserica și proprietatea.

„Când s-a hotărât de guvernul austriac ca în școlile din Bucovina să se facă predarea în limba germană călugării sihaștrii de la Sihăstria Putnei au trimis scrisoare de protest la împărat că este un atentat la poporul român din Bucovina”, a spus ierarhul BOR.

El a menționat că atunci s-a cerut și  respectarea proprietății, iar austriecii au respectat proprietatea bisericească a mănăstirilor și parohiilor.

IPS Pimen a spus că împăratul austro-ungar a mustrat aspru atunci când s-au confiscat averile bisericești, arătând că aceastea nu au fost confiscate, ci doar au fost luate în administrare prin Fondul Bisericesc.

„Și comuniștii au recunoscut că proprietarul acestor bunuri a fost Fondul religios din Bucovina. Din păcate conducerea țării de astăzi nu a mai recunoscut. Suntem în proces tăgăduindu-se că suntem proprietari”, a spus IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a arătat că această mărturisire a sa este pentru credincioșii din Bucovina pentru că dorește ca această proprietate să revină bisericii din Bucovina fiind acoperitoare pentru întreținerea monumentelor istorice, a școlilor, spitalelor și familiilor sărace.

IPS Pimen a arătat că Fundația Fondul Bisericesc al Bucovinei este de utilitate publică. (T.B.)


Intră acum și în grupul de