Tenis : Sorți dificili pentru românii de la Australian Open


Intră acum și în grupul de

Vineri a fost stabilit tabloul competițional al primului turneu de Grand Slem al anului, Australian Open, care va începe luni, la Melbourne, și la care participă cinci jucători români.
Dacă sorții i-au oferit lui Victor Hănescu un adversar mai accesibil, în persoana cehului Jan Hernych, Andrei Pavel va da piept cu favoritul numărul patru la câștigarea turneului, scoțianul Andy Murray.
În competiția feminină, Sorana Cîrstea o va întâlni pe jucătoarea maghiară Melinda Czink, Edina Gallovits va juca împotriva italiencei Maria Elena Camerin, iar Monica Niculescu va evolua în compania unei jucătoare provenite din calificări.

Andrei Pavel va evolua împotriva unuia dintre cei mai în formă jucători din lume. În vârstă de 21 de ani, scoțianul Murray, a disputat finala ultimului turneu de Grand Slem al anului trecut, US Open, pierdută în fața elvețianului Roger Federer, dar a câștigat, în urmă cu o săptămână, turneul de la Doha. Andy Murray a fost prezent de trei ori la Australian Open, însă nu a depășit niciodată turul patru, atins în urmă cu doi ani.
Pavel, a cărui cea mai bună performață la turneul de Grand Slem din emisfera sudică, este, de asemenea, prezența în turul patru, în 1999 și 2004, an în care "Cneazul" a ocupat locul 13 în clasamentul ATP.

În prezent, românul, în vârstă de 34 de ani, ocupă un modest loc 1,140.  Prezența lui Pavel la Melbourne este motivată de dorința românului de a evolua în partida de Cupă Davis cu Rusia, care va avea loc între 6 și 8 maritie, la Sibiu.
Murray și Pavel s-au mai întâlnit o singură dată în competițiile ATP, în primul tur al turneului de Grand Slem american, scoțianul câștigând, în cinci seturi, după un meci epuizant care a durat peste trei ore, cu scorul 6–3, 3–6, 3–6, 6–1, 6–4.

Principalul favorit la câștigarea premiului de un milion de euro oferit câștigătorului turneului de la Melbourne și liderul clasamentului ATP, spaniolul Rafael Nadal, va juca în compania belgianului Olivier Rochus.
Elvețianul Roger Federer, învingător de trei ori la Australian Open, va juca în compania italianului Andreas Seppi, în timp ce deținătorul titlului, sârbul Novak Djokovici va întâlni un jucător venit din calificări.

Pe tabloul feminin, principala favorită a turneului, sârboaica Jelena Jankovici va juca cu austriaca Yvonne Meusburger, în timp ce Serena Williams, de trei ori câștigătoare a turneului de Grand Slem de la Antipozi și cap de serie numărul doi al competiției din acest an, o va întâlni pe jucătoarea din China, Meng Yuan.
Tabloul competițional al întrecerilor de dublu va fi stabilit în 19 ianuarie.


Intră acum și în grupul de