Ion Lungu după discuții cu Teodorovici și Vâlcov pe tema bugetului 2019: Au fost discuții foarte ferme și acide. Primarii de municipii au cerut ca o treime din bugetul de stat să fie alocat autorităților locale cum se procedează în Europa. Contractele pe fonduri europene pot fi semnate după adoptarea bugetului


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România, a declarat, marți seara, după discuții cu reprezentanții Guvernului privind alocările bugetare pentru anul 2019 că discuțiile au fost ferme și acide, că s-au prezentat nemulțumiri din partea primarilor, inclusiv cei din PSD.

„Am avut discuții azi la sediul AMR cu colegii primari de municipii și, apoi, la sediul Institutului Național de Statistică,cu ministrul Finanțelor Publice , Eugen Teodorovici și cu Darius Vâlcov, consilier al primului ministru, pe tema fundamentării bugetului pe anul 2019”, a spus primarul.

Lungu a menționat că primarii au stabilit la Asociația Municipiilor din România  să solicite repartizarea  unei treimi din totalul bugetului de stat pentru autoritățile locale, așa cum se întâmplă în Europa.

„Din păcate, s-a încercat să ne pună cap în cap, structurile asociative administrative, respectiv Asociația Municipiilor din România cu Uniunea Consiliilor Județene din România, cu Asociația Orașelor și cu Asociația Comunelor din România, privind repartizarea, în procente, a impozitului pe venit, între aceste tipuri de unități administrativ teritoriale”, a spus primarul.

El a explicat că problema de fond este că din anul 2018 toate municipiile au pierdut bani, iar pentru a primi bani la nivelul anului 2017, ar trebuie acordat din impozitul pe venit 66,8% la municipii, după un calcul realizat de reprezentanții guvernului.

Lungu a spus însă că propunerea guvernului vehiculată pe surse de alocare a  45-50% din impozitul pe venit la municipii nemulțumește total primarii de municipii.

„Au fost discuții foarte ferme și accide, multe din nemulțumiri fiind exprimate de primarii marilor  orașe din toate partidele politice , inclusiv PSD”, a spus primarul Sucevei.

El și-a exprimat încrederea că se va găsi înțelegere la prim ministru față de doleanțele justificate ale autoriăților locale.

„În alte condiții nu vom putea realiza programul de investiții stabilit în fiecare localitate”, a spus Lungu.

El a mai spus că a avut pe parcursul zilei și discuții la Ministerul de Finanțe,la Comisia de împrumuturi pentru utilizarea banilor aprobați pe care să-i putem cheltui în anul 2019.

Totodată, el a avut discuții la MDRAP pe tema încheierii contractelor pe fonduri europene și i s-a transmis că, din păcate, nu se pot încheia contracte de finanțare europeană până la aprobarea bugetului de stat pe anul 2019.(T.B.)


Intră acum și în grupul de