Flutur va discuta cu reprezentanţii BEI despre finanţarea modernizării Aeroportului Suceava


Intră acum și în grupul de

Consiliul Judeţean Suceava analizează mai multe variante de montaj financiar pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, urmând ca în acest sens să aibă loc în cursul zilei de luni negocieri cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii. Anunţul a fost făcut vineri, de şeful deliberativului judeţean sucevean, Gheorghe Flutur, care a spus, într-o conferinţă de presă, că a solicitat parlamentarilor PSD şi PD-L de Suceava să susţină atât amendamente la legea bugetului de stat, cât şi să facă demersuri ca Guvernul să aloce zece milioane de euro pentru modernizarea pistei şi a sistemului de balezaj ale Aeroportului Suceava. „Încercăm mai multe soluţii”, a spus Flutur.

Firma germană K+P a realizat master-planul de dezvoltare a Aeroportului Suceava, iar prognoza de trafic confirmă necesitatea extinderii acestuia, potenţialul de pasageri evaluat până în 2013 fiind de 310.000 de pasageri anual, în varianta optimistă şi de 178.000 de pasageri anual, în varianta pesimistă, în condiţiile în care în 2008 volumul de pasageri a fost de aproximativ 40.000. Studiul prevede lucrări de modernizare pistă a cărei lărgime ar urma să fie crescută de la 30 de metri la 45 de metri şi lungimea crescută de la 1.800 de metri în prezent la 2.460 de metri pentru a prelua avioane de dimensiuni mari cum sunt Airbus A 319 sau Boeing B 737, care au o distanţă de zbor la care să fie accesibilă regiunea Mării Mediterane.

Odată cu modernizarea pistei, vor trebui făcute investiţii în balezaj, dar şi în modernizarea aerogării şi realizarea unui terminal cargo.

Autorităţile sucevene iau în calcul trei variante pentru finanţarea proiectului, una fiind un împrumut contractat de Consiliile judeţene şi Consiliile municipale Suceava şi Botoşani, o altă variantă fiind asocierea CJ Suceava cu o firmă puternică de specialitate sau concesionarea aeroportului unui operator internaţional.


Intră acum și în grupul de