Flutur: Costurile proiectelor de investiții, în special cele de modernizare de drumuri, cresc cu cel puțin 10% din cauza prevederilor OUG 214/2018. Devizul lucrărilor este afectat de majorarea salariilor în construcții și de creșterea prețurilor materialelor după devalorizarea leului


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, că a constatat că efectele OUG 214/2018 prin care se introduc noi prevederi legislative și se majorează salariul minim pe economie, iar la firmele de construcții acesta ajunge la minim 3000 de lei, dar și care a avut efecte și în piața bancară a afectat costurile proiectelor de investiții.

„Creșterile salariilor în construcții au o influență foarte mare în bugetul unui proiect, dar și scumpirile de materiale. La bitum s-a scumpit de peste 2 ori tona de bitum. Vom avea o problemă uriașă la asfaltări”, a spus Gheorghe Flutur.

El a spus că a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale de Administrației Publice să se acorde la proiecte o creștere a ponderii de 10,5 la sută care este majorarea cu salariile.

„Să ni se acorde pentru PNDL, pentru drumuri. S-a mărit salariul minim, iar diferența este mare și cine plătește? Consiliul Județean. De unde? Noi nu încasăm taxe și impozite. Dacă nu vor găsi soluții și primarii vor avea probleme. Este în plus și o influență de 4,5 la sută la materialele de construcții achiziționate în euro și care s-au scumpit enorm de mult”, a spus Flutur.

El a arătat că deja firmele vin să facă addendum la contract și nu doar pe PNDL, ci și pe proiecte cu fonduri europene.

„Așteptăm o precizare. Nu e o sumă mică, e 10,5 la sută din devizul general, această majorare a salariilor”, a spus președintele Flutur.

El a mai declarat că un alt efect este că firmele de construcții nu mai plătesc impozit și afectează bugetele primăriilor.

Flutur a dat exemplul Primăriei Șcheia care pierde impozitele care erau încasate de la cinci firme de construcții, dar că va pierde fonduri și Primăria Suceava și alte primării. (T.B.)


Intră acum și în grupul de