Beneficiarii proiectului judeţean de utilităţi propun realocarea fondurilor între creditaţi


Intră acum și în grupul de

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, a declarat că în cursul zilei de luni, primarii celor 61 de localităţi sucevene beneficiare ale proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” au analizat împreună cu reprezentanţii CJ Suceava stadiul investiţiei şi au propus o realocare a fondurilor între creditaţi. Astfel, Cadariu a arătat că din programul de aducţiuni de gaze naturale, pentru care s-au alocat 27,5 milioane de euro, s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, fiind construită o conductă magistrală de înaltă presiune pe o lungime de 101 kilometri, din cei 233 de kilometri prevăzuţi în proiect, iar constructorul desemnat s-a retras. Totodată, cinci din cele şase localităţi unde programul prevede reabilitarea termoficării au solicitat suplimentarea sumelor alocate iniţial cu 9,5 milioane de euro în vederea punerii în funcţiune a investiţiilor şi furnizarea de agent termic şi apă caldă populaţiei şi de energie electrică produsă în centralele de cogenerare.

Potrivit lui Cadariu, în urma discuţiilor, primarii localităţilor au convenit să înceapă demersuri la finanţator, Ministerul de Finanţe, Comisia centrală de aprobare a creditelor locale pentru a fi realizate aceste realocări de fonduri, iar cinci oraşe vor beneficia de suplimentarea sumelor, în timp ce 57 de localităţi îşi vor diminua împrumutul cu aproximativ 55 la sută.

Vicepreşedintele CJ Suceava a mai spus că o parte dintre reprezentanţii localităţilor şi-au exprimat nemulţumirea că până acum nu au fost informaţi corespunzător în ceea ce priveşte gestionarea acestui credit şi stadiul investiţiilor, iar unii au solicitat ieşirea unilaterală din asociere, acţiune care nu este posibilă, conform contractului de finanţare, care prevede că împrumutaţii pot ieşi unilateral din asociere doar la finalul perioadei de creditare, peste 20 de ani. Daniel Cadariu a subliniat că în urma realocării de fonduri, vor creşte costurile pentru cele cinci oraşe care vor beneficia de suplimentări, în timp ce pentru cele 57 de localităţi, sumele din credit şi dobânzi vor scădea proporţional. „Rămâne ca diferenţa de bani ce nu va fi folosită să fie returnată finanţatorului”, a explicat Cadariu.

El a ţinut să evidenţieze că autorităţile sucevene continuă demersurile în vederea predării magistralelor de gaze naturale finalizate către Transgaz cu recuperarea ulterioară, prin Ministerul de Finanţe, a sumelor aferente costurilor şi reducerea lor din contul creditului.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra, cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de