Prejudiciu grav adus patrimoniului național: Chivotul Sfânt al Sinagogii din Siret a fost înlocuit și apare la o licitație din Israel. În sinagogă este acum o copie a acestuia


Intră acum și în grupul de

Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic reclamă un prejudiciu grav adus patrimoniului iudaic și Sinagogii din Siret

Potrivit unui comunicat semnat de președintele Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM), Aurel Vainer, federația a aflat cu „stupoare și revoltă” că un site din Israel anunța luni, 11 februarie 2019, programarea unei licitații pentru vânzarea Aron Kodeș-ului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret.

În comunicat se arată că președintele Comunității Evreiești din Rădăuți, Aron Kodeș-ul Sinagogii din Siret a fost restaurat în vara anului 2016.

„După verificările făcute de urgență de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferențe între Aron Kodeș-ul original și cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că „se poate susține că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală””, se arată în comunicat.

În urma acestor prime demersuri, în ziua de vineri, 15 februarie, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliția din localitatea Siret.

De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparținând atât patrimoniului iudaic, cât și celui național român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitației.

În funcție de evoluția verificărilor, vor fi sesizate și organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului Statului Israel, arată președintele Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Aurel Vainer.(N.B.)

sursa foto Facebook


Intră acum și în grupul de