Depozitul de deșeuri conform de la Moara a fost predat operatorului și urmează să fie pus în funcțiune. Flutur: În fiecare zi vor ajunge aici câte 40 de camioane cu deșeuri colectate selectiv


Intră acum și în grupul de

Depozitul de deșeuri conform de la Moara a fost predat, luni, operatorului temporar care urmează să-l pună în funcțiune și să-l operaționalizeze, iar toate localitățile din județ vor transfera aici deșeurile colectate selectiv până când va fi pus în funcțiune și depozitul pentru zona de munte de la Pojorâta.

La această acțiune au participat reprezentanți ai Consiliului Județean, ai operatorului, ai constructorului și proiectantului, dar și ai Agenției pentru Protecția Mediului Suceava și ai Gărzii de Mediu Suceava.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că la acest depozit de deșeuri nu vor putea fi transferate decât deșeuri sortate pe fracții, umedă și uscată, urmând ca fracția uscată să fie selectată pe categorii și reciclată, iar cea umedă să fie depozitată în zona special amenajată în acest fel.

El a prezentat și fluxul în acest depozit, arătând că autocamioanele vor fi cântărite atât la sosire cât și la plecare pentru stabilirea greutății încărcăturii și a subliniat că, la plecare, acestea vor trece printr-o stație de spălare pentru a reveni curate în zonele de unde provin.

Camioanele cu deșeuri reciclabile vor transfera încărcătura în stația de sortare unde metalul va fi separat automat, iar deșeurile din hârtie sau plastic vor fi separate, presate și compactate în baloți, urmând să fie reciclate.

Deșeurile menajere vor fi depozitate în celule de depozitare unde vor fi compactate cu utilaje speciale, iar peste fiecare metru de deșeuri se va pune un strat de 25 de centimetri de pământ. Prima celulă de depozitare are 7,2 hectare urmând ca după închiderea acesteia să fie deschisă o a doua celulă de depozitare.

Tot în această zonă se află și stația de tratare și epurare a levigatului care va avea și componentă bacteorologică, dar și chimică pentru ca ceea ce rezultă în urma scurgerilor să nu afecteze mediul.

Președintele Gheorghe Flutur a spus că în fiecare zi vor veni la acest depozit circa 40 de camioane cu deșeuri, estimând că anual vor fi procesate 130.000 de tone de deșeuri.

El a precizat că în depozitul conform de la Moara vor fi aduse deșeuri din tot județul și a subliniat că nu vor putea fi primite camioane încărcate cu deșeuri neselectate.

Totodată, la acest depozit cetățenii vor putea aduce și deșeuri voluminoase, cum ar fi obiecte de mobilă, care vor fi depozitate în containere de mare capacitate și vor fi la rândul lor reciclate. (T.B.)


Intră acum și în grupul de