Cușnir: În problema gestionării deșeurilor, administrația locală suceveană este, ca de obicei, cu un pas în urmă. Sucevenii ar fi mult mai motivați să colecteze selectiv dacă ar vedea exact procesul de gestiune al deșeurilor și cel de reciclare.


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, consideră că în ceea ce privește problema gestionării deșeurilor administrația locală suceveană este cu un pas în urmă și că nu are o strategie în etape, cu investiții și campanii educaționale.

Vă prezentăm integral comunicatul semnat de Dan Ioan Cușnir.

„Sucevenii vor să recicleze, nu e niciun dubiu privind asta. Chiar dacă au fost câteva stângăcii pe la început, opinia publică este puternic în favoarea colectării selective și creșterii gradului de reciclare. Administrația locală ar trebui să fie cu un pas înainte, să dispună de o strategie organizată pe mai multe etape cu investiții și campanii educaționale. În realitate este cu un pas în urmă, ca de obicei.

Prima problemă este raportul dintre pubelele pentru fracția umedă și cele pentru fracția uscată. Nu știu dacă proporția de 3 containere pentru fracția udă la un container pentru deșeuri reciclabile a fost determinată din burtă, într-un birou, sau chiar a făcut cineva un studiu legat de compoziția deșeurilor municipale. Rezultatul este evident: pubelele galbene sunt mereu arhipline, pe când multe din cele negre ocupă doar spațiu valoros. Consilierii locali PSD au atras critici asupra lor atunci când au respins prima inițiativă, deși era clar că întocmirea caietului de sarcini era făcută de amatori. Însă acum se vede de ce trebuie să apelăm la specialiști când vine vorba de infrastructură.

Cu toate acestea, administrația ar trebui să acționeze agil, să rectifice situația. La urma urmei se mai fac greșeli de calcul, importantă este adaptarea cât mai rapidă la realitatea din teren.

Sunt convins că avem suficient feedback de la operatori. Din păcate nu se vede nicio intenție de a schimba ceva, în afară de amendarea agenților economici. Grav este că la fel sunt gândite și platformele subterane, unde costul investiție și deranjul logistic sunt mult mai mari.

În afară de acest aspect, întreaga operațiune este lipsită de transparență, întrucât cetățenii nu văd ce se întâmplă mai departe cu deșeurile și sunt nevoiți să acorde încredere unor procente din declarații în presă și postări pe rețelele de socializare. Sucevenii ar fi mult mai motivați să colecteze selectiv dacă ar vedea exact procesul de gestiune al deșeurilor și cel de reciclare.

Orice schimbare în operarea unei astfel de infrastructuri ar trebui însoțită de o campanie de comunicare și de implicare a societății civile. Nici nu mai îndrăznesc să menționez și alte inițiative economice, pentru că reciclarea ar trebui să dezvolte noi sectoare de activitate”. (N.B.)


Intră acum și în grupul de