Primăria Suceava e pregătită să vândă Termica în avantaj pentru suceveni


Intră acum și în grupul de

Efortul financiar pe care va trebui să-l facă potenţialul investitor care va achiziţiona societatea de termoficare Termica SA Suceava, constă în aproximativ o sută de milioane de euro, a declarat joi, primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că deja există firme interesate de investiţie. Edilul-şef a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că firma care va achiziţiona pachetul de acţiuni al Termica SA va achita 18,3 milioane de euro pentru aceste acţiuni, va trebui să achite 12 milioane de euro, datoriile societăţii la diferite bănci, va trebui să facă investiţii minime de 35 de milioane de euro în următorii cinci ani, potrivit programului de conformare, va trebui să suporte cheltuieli de 23 de milioane de euro pentru reducerea cu 30 la sută a costului de producţie şi va compensa cu terenurile societăţii datoria de 17 milioane de euro pe care Primăria Suceava o are la Termica.

Pe de altă parte, primarul a menţionat că şi municipalitatea va trebui să facă investiţii de 30 de milioane de euro în sistemul de termoficare pentru reducerea pierderilor din sistemul de distribuţie de la 40 la sută, la sub 15 la sută. El a arătat că, în prezent, preţul unei gigacalorii este de 368 de lei pentru o gigacalorie, din care în părţi egale, producţia şi distribuţia, subliniind că scopul investiţiilor în termoficare este de a face ca acest preţ să ajungă la aproximativ 200 de lei.
Lungu a precizat că pentru a participa la licitaţie, eventualul investitor va trebui să aibă o cifră de afaceri de cel puţin 30 de milioane de euro şi să achite la Primărie o garanţie de două milioane de euro. Primarul a mai adăugat că, până în prezent, mai multe firme mari au cerut informaţii privind achiziţionarea caietului de sarcini.


Intră acum și în grupul de