Tânără din Câmpulung Moldovenesc țepuită prin metoda „șmen” de un bărbat care i-a promis un schimb valutar mai avantajos decât cel al unei case de schimb valutar


Intră acum și în grupul de

O tânără din municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost înșelată prin metoda „șmen” de un bărbat care a abordat-o în apropierea unei case de schimb valutar unde tânăra intenționa să schimbe 350 de euro.

 Polițiștii au stabilit că tânăra a intenționat să schimbe 350 euro, iar în timp ce se afla în apropierea unei case de schimb valutar de pe strada Calea Transilvaniei a fost abordată de o persoană de un bărbat necunoscut care i-a propus o tranzacție de schimb mai avantajoasă.

Tânăra a  fost de acord, iar în cadrul convenției a fost păgubită de suma de 755 lei de bărbat care, prin metoda șmen, a tras din suma de 1625 lei, valoarea mai sus precizată, fără ca persoana vătămată să-și fi dat seama, decât la momentul la care a ajuns la locuință.

 În acest caz s-a deschis un  dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Poliția Județeană Suceava arată că în această perioadă se remarcă o creştere a circuitului valorilor monetare şi a tranzacţiilor comerciale, iar în multe dintre cazuri, cetăţenii schimbă valută şi mânuiesc valori monetare mai importante decât în celelalte perioade ale anului.

Metoda „şmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată şi a primit mai puţini bani.

Poliția Județeană Suceava subliniază că în aceste zile poliţiştii de prevenire şi cei din structurile operative au făcut front comun împotriva înşelăciunilor, acţionând atât pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor cât şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia privind schimbul de valută.

Zilnic, poliţiştii se deplasează în zonele comerciale şi în zona caselor de schimb valutar discutând cu cetăţenii şi informându-i cu privire la situaţiile de risc victimal.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au acţionat în ultimele zile pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite din sfera schimbului ilegal de valută pe raza municipiului Suceava și a localităților adiacente, fiind verificate 54 de case de schimb valutar și societăți economice de profil și au fost aplicate 68 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 177.000 lei și au fost confiscați peste 10.000 lei.                              

 Pentru că astfel de infractori acţionează în apropierea unităţilor bancare şi de schimb valutar, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale.

„Recomandăm, în scopul prevenirii victimizării cetățenilor, ca astfel de tranzacţii să se efectueze doar la bănci și casele de schimb valutare. Nu cumpărați valuta de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat ca sucevenii să cadă victime doar pentru un potenţial câștig nesemnificativ.

Atenție la metoda “șmen” şi dacă totuşi cineva consimte să participle la o ilegalitate, când primiți suma solicitată numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! În caz de suspiciune, sunaţi imediat la 112 şi reţineţi semnalmentele pentru a le comunica poliţiştilor”, a avertizat Poliția Județeană Suceava.


Intră acum și în grupul de