Primăria Suceava lansează procedura pentru primele taxiuri electrice din municipiu. În prima fază sunt scoase la licitație opt licențe


Intră acum și în grupul de

Primăria Suceava va lansa procedura de licitație pentru opt licențe de taxi pentru autovehicule cu propulsie cu motor alimentat electric.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, se declanșează procedura pentru atribuirea unui număr de 15 licențe de taxi care au fost retrase sau au expirat.

Totodată, ținând cont de faptul că în luna februarie a fost adoptată o hotărâre prin care jumătate din licențele de taxi scoase la licitație se vor atribui autovehiculelor propulsate cu motor electric se propune ca 8 din cele 15 licențe să fie pentru astfel de taxiuri.

În municipiul Suceava numărul maxim de autorizații pentru activitate de taximetrie este de 400.

Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi, care are în coordonare acest domeniu, a declarat că Suceava este primul oraș din țară care introduce asemenea reguli cu intenția de a înlocui, treptat, în activitatea de taximetrie autovehiculele cu motoare termice cu autovehicule electrice.

El a spus că scopul întregului program este reducerea poluării în municipiul Suceava și a arătat că prin mai multe proiecte, cu finanțare europeană și elvețiană, municipiul Suceava va realiza atât infrastructura necesară, dar și dotarea cu autovehicule electrice.

Harșovschi a explicat că prin proiecte cu finanțare elvețiană s-au instat în municipiu 28 de stații de încărcare, din care jumătate sunt rapide și că încărcarea se face gratuit, fiind suportată de municipalitate.

El a mai spus că în bugetul pentru 2019 sunt prevăzuți bani pentru instalarea a două stații de încărcare ultrarapide care să fie ampasate în stațiile de taxi și că s-a apelat și la Fondul de Mediu pentru finanțarea unui alt proiect de instalare de stații de încărcare.

El a arătat că în condițiile în care transportul public de călători va fi electric în municipiu, este firesc să se încerce ca și transportul efectuat cu taxiurile să fie tot electric, motiv pentru care s-a decis înlocuirea treptată a autovehiculelor clasice cu autoturisme electrice.

Viceprimarul a mai spus că municipalitatea suceveană încurajează achiziționarea de autovehicule electrice și că acestea sunt scutite de impozit, iar în următorii patru ani alimentarea se face gratuit la stațiile de încărcare ale Primăriei.(T.B.)


Intră acum și în grupul de