Un nou eveniment la USV: Fostul prefect Florin Sinescu a vorbit despre rolul mass-media în modernizarea administrației publice


Intră acum și în grupul de

Fostul prefect de Suceava, Florin Sinescu, în prezent șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului Suceava a continuat, luni după amiaza, seria dezbaterilor academice în domeniul comunicării și relațiilor publice din sistemul public administrativ, sectorul antreprenorial și mass-media.

Până în prezent, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (FLSC) în colaborare cu Centrul de Reușită Universitară, au organizat dezbateri la care au fost invitați Mirela-Elena Adomnicăi, prefectul județului Suceava, comisar șef de poliție Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, și dr. ing. Cezar Grozavu, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava.

Tema dezbaterii de luni la care a participat Florin Sinescu a fost legată de rolul mass-media în modernizarea administrației publice.

Astfel, fostul prefect Florin Sinescu, șef serviciu în cadrul Instituției Prefectului – județul Suceava a vorbit despre comunicarea din înainte de 1989 (perioada comunismului)  și despre faptul că sistemul nu permitea libera exprimare deoarece totul era cenzurat. În zona de comunicare această cenzură se regăsea peste tot, chiar și în muzică, teatru și literatură, a explicat Sinescu.  

El le-a spus studenților că structura comunicării din înainte de 1989 era bazată pe o singură televiziune care transmitea 2 ore pe zi, iar infomațiile erau doar cele aprobate de propaganda comunistă și nu cele de care oamenii aveau nevoie.

Potrivit lui Florin Sinescu, referitor la presa locală, în județul Suceava nu exista decât un singur ziar „Zori Noi”, care și-a schimabt denumirea imediat după evenimentele din 1989 în „Crai Nou”.

El le-a mai spus studenților că după anul 1989, în zona de comunicare lucrurile s-au diversificat foarte mult.

Fostul prefect a amintit că în acea perioadă a fost o explozie de publicații, iar oamenii, care fuseseră vitregiți zeci de ani de știri despre realitatea din țară și străinătate , dar și de articole de opinie au început să se informeze mai bine și să analizeze ceea ce citeau în presă sau vedeau la televiziuni.

Florin Sinescu a mai arătat că mass-media în domeniul administrației publice a evoluat odată cu administrația publică și că s-a ajuns la o transparență totală față de blocajul informațional din primii ani, cu informații transmise chiar în timp real, iar acum se poate vorbi despre consolidarea administrației publice după ce sistemul public a traversat perioada de modernizare. ( Adelina Cristina Ciobanu )


Intră acum și în grupul de