Ziua Mediului, sărbătorită pe 5 iunie, va fi marcată şi în judeţul Suceava printr-o acţiune organizată în aria protejată Tinovul Şaru Dornei


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Maria Mădălina Nistor, a informat, marţi, într-un comunicat de presă că Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an în data de 5 iunie, va fi marcată şi în judeţul Suceava printr-o acţiune în cadrul proiectului „Poveştile Tinovului Şaru Dornei”, la aria protejată Tinovul Şaru Dornei.

Nistor a spus că acţiunea este organizată de Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, Agenţia Naţională pentru Arii Protejate – Biroul Suceava, Administrația Parcului Național Călimani, Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina” împreună cu participarea valoroasă a partenerilor – Şcoala Gimnazială Neagra Şarului şi Şcoala Gimnazială Şaru Dornei.

“Întregul proiect, finanţat de Fundaţia pentru parteneriat şi Mol România, se doreşte să fie o sursă de responsabilizare prin angajarea întregii comunităţi în acțiuni de protejare a mediului înconjurător”, a precizat Nistor.

Directorul executiv al APM Suceava a menţionat că Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în data de 5 iunie, reprezintă “un simbol autentic al dorinţei de cunoaştere şi înţelegere a naturii, cu tot ce reprezintă ea în împlinirea sufletească şi morală a fiinţei umane”, iar anual este stabilită o temă pentru informarea, educarea și conștientizarea populației privind problemele mediului înconjurător și modalitățile de rezolvare a acestora.

“Anul acesta, Organizația Națiunilor Unite face apel pentru a susține lupta împotriva poluării aerului, având în vedere ca aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume mor prematur în fiecare an din cauza poluării”, a mai spus Nistor.

Ea a declarat că , potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătății, 235 milioane de persoane suferă de astm, care este cea mai frecventă boală cronică în rândul copiilor.

“Poluarea aerului poate părea complicată, dar putem contribui cu toții la reducerea unora dintre cauze. Înțelegerea diferitelor tipuri de poluare și modul în care aceasta afectează sănătatea și mediul nostru ne vor ajuta să luăm măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului din jurul nostru”, a subliniat Nistor.

Ea a arătat că, în cadrul acestui eveniment, 30 de elevi ai Şcolile Gimnaziale Neagra Şarului şi Şaru Dornei, împreună cu organizatorii şi invitaţii, vor fi provocaţi să descopere prin joc, dar şi cu ajutorul unor instrumente (binocluri, lupe pentru teren, Jurnalul expediţie) valorile naturale ale Tinovului Șaru Dornei.

“Expediţia de primăvară este una dintre activităţile proiectului în care, pe parcursul a 5 luni, vor fi implicaţi peste 150 de copii de la cele două şcoli la diverse ateliere, unde jocul se va împleti cu ştiinţa”, a mai spus directorul executiv al APM Suceava, Maria Mădălina Nistor.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de