Cod galben de inundații în bazinele rârurilor Bistrița, Suceava și Moldova până luni după amiaza. Vremea rămâne deosebit de călduroasă cu perioade de instabilitate atmosferică


Intră acum și în grupul de

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod galben de inundații pentru județul Suceava, valabilă până luni la ora 16:00.

INHGA a actualizat o atenționare hidrologică emisă joi având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore.

Astfel, se instituie cod galben în bazinul hidrografic ale mai multor râuri între care Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava şi Neamţ), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Mureş, Harghita, Suceava, Neamţ şi Bacău.

INHGA  menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

Până duminică la ora 23:00 este în vigoare o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată și disconfort termic.

Astfel, potrivit ANM, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

 În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Meteorologii arată că vremea va fi călduroasă cu precădere în sudul și estul țării, unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.(N.B.)


Intră acum și în grupul de