159 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române


Intră acum și în grupul de

Jandarmii au sărbătorit vineri, 3 aprilie a.c., 159 de ani de când a fost semnată ,,Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica – la 3 aprilie 1850, act care a pus bazele Jandarmeriei Române. ”Această aniversare a drumului nostru de continuitate în slujba cetăţeanului reprezintă un moment de profundă semnificaţie, dar mai ales un prilej de rememorare a motivelor de mândrie şi satisfacţie ale celor care au înţeles să facă din solidaritate, spirit de corp, profesionalism şi credinţă, virtuţi morale inconfundabile, modele de conduită şi de acţiune, potrivit jurământului depus sub tricolor şi devizei „lex et ordo” din semnul nostru heraldic. Prezenţa activă a jandarmilor în stradă, în mijlocul cetăţenilor, a devenit o obişnuinţă, scopul de prevenţie fiind în prim plan. Urmărim descurajarea comiterii faptelor ce aduc atingere ordinei şi siguranţei publice şi toleranţă zero faţă de făptuitori”, a declarat inspectorul-șef al IJJ Suceava, general de brigadă Eugen Șalar.

În opinia acestuia, în afara statisticilor interne, singurii care pot aprecia eficienţa şi apartenenţa jandarmilor la comunitate şi valorile sociale ale acesteia sunt cetăţenii, de la care se primesc tot mai multe semnale pozitive. ”Dovedim asta prin seriozitate, profesionalism şi adaptabilitate la pulsul străzii”, a mai spus Eugen Șalar.

Un aspect de interes îl constituie implicarea Jandarmeriei în întreprinderea demersurilor pentru emiterea şi promovarea, în regim de urgenţă, a unei iniţiative legislative prin care să se extindă competenţele actuale ale instituţiei în domeniul controlului şi constatării de infracţiuni şi contravenţii silvice, deoarece experienţa dobândită de-a lungul timpului recomandă Jandarmeria ca unul dintre principalii actori cu rol activ în lupta cu acest flagel.


Intră acum și în grupul de