Acasă Actualitate ISU anunță activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Multe...

ISU anunță activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Multe localități din județ sunt afectate de fenomene meteorologice din ultima perioadă


Intră acum și în grupul de

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Suceava anunță că în urma avertizărilor de fenomene meteo periculoase din ultima vreme, la sediul Inspectoratului s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Această structură va funcționa pe durata valabilității acestora.

Inundațiile au afectat mai multe localități din Județul Suceava. De exemplu, la începutul săptămânii a fost necesară intervenția pompierilor în Moldovița (foto)

NewsBucovina amintește că ieri, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, cantități de apă însemnate care include și județul Suceava. Totodată, astăzi, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor a emis o avertizare cod galben de inundații pe râul Bistrița și afluenții acestuia inclusiv în județul Suceava.



În continuare, ISU precizează că prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primăriile de pe raza judeţului, cu privire la atenţionările emise. În paralel, s-au pregătit tehnica şi mijloacele de intervenţie la nivelul fiecărei subunităţi de salvatori din judeţ.

Cele mai multe intervenții specifice s-au înregistrat pentru degajarea arborilor afectați de vântul puternic, care fie au căzut, fie erau în pericol de cădere.

Astfel, în municipiul Câmpulung Moldovenesc, pompierii militari câmpulungeni au intervenit pentru degajarea unor arbori, dar și a unui stâlp de iluminat, care au căzut, avariind trei autoturisme și un autotren.

Din zona municipiului Rădăuți s-au primit 10 apeluri privind mai mulți copaci căzuți sau în pericol de cădere, dar care nu au produs pagube materiale. Și în aceste cazuri, pompierii militari au intervenit cu tehnica și accesoriile din dotare pentru remedierea problemelor.

S-au mai înregistrat intervenții ale pompierilor militari, dar și ale lucrătorilor Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și Ocolului Silvic (pentru zona Pojorâta), care au degajat arbori căzuți în localitățile Vatra Dornei, Bădeuți, Satu Mare, Mănăstirea Humorului, Stulpicani, Sadova, Vatra Moldoviței și Pojorâta.

De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Vama a intervenit pentru înlăturarea unor porțiuni de tablă care erau în pericol de cădere, la balconul unei locuințe particulare din localitate.

În privința inundațiilor produse de ploile torențiale, pompierii militari au intervenit în orașul Gura Humorului, unde, cu ajutorul unei motopompe, au evacuat apa dintr-o curte gospodărească și din două beciuri, care s-au inundat din cauza unui șanț colmatat. De asemenea, pompierii militari ai Detașamentului Suceava și lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Șcheia au intervenit pentru evacuarea apei din două curți, în localitățile Șcheia și Sfântu Ilie.

Pe timpul și după manifestarea fenomenelor meteo periculoase, echipe specializate au lucrat pentru remedierea liniilor electrice afectate total (Fundu Moldovei, Breaza, Pojorâta, Izvoarele Sucevei) și parțial (Frătăuții Vechi, Rădăuți, Broșteni, Panaci), cu 6158 de consumatori nealimentați.

Ultima informare, primită în această dimineață, la ora 05:00, menționa că singura localitate care mai era afectată parțial era Broșteni. Acolo mai sunt afectate o linie de alimentare, opt posturi de transformare și 83 de consumatori nealimentați cu energie electrică, iar echipele specializate lucrau pentru punerea în funcțiune.

În perioada următoare, comisii mixte se vor deplasa în teren şi împreună cu autorităţile locale vor evalua pagubele generate de fenomenele meteo periculoase.  


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version