IPS Pimen: Ștefan cel Mare-eroul național, mormântul lui Ștefan cel Mare-altarul conștiinței naționale, Putna-Ierusalimul neamului românesc


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen Suceveanul, a afirmat, marți, la finalul slujbei religioase oficiate la mănăstirea Putna la sărbătoarea Sf. Voievod Ștefan cel Mare, că fostul domnitor este eroul național, iar mormântul său este altarul conștiinței naționale.

Vorbind în fața credincioșilor, IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a mulțumit înalților ierarhi și preoților pentru că au participat la această „sfântă slujbă ortodoxă și românească”.

„Această sfântă zi, 2 iulie, Mihai Eminescu a propus ca să fie sărbătoare națională. Sf. Ștefan cel Mare- eroul național, mormântul lui Ștefan cel Mare-altarul conștiinței naționale, Putna-Ierusalimul neamului nostru românesc”, a transmis IPS Pimen Suceveanul.

Totodată, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mulțumit celor prezenți pentru că au venit la această slujbă.

„Această zi este o sfântă zi românească și ortodoxă strămoșească. Dumnezeu să primească jertfa pelerinajului dumneavoastră aici, jertfă care a contribuit și contribuie la această vatră strămoșească de simțire românească și ortodoxă”, a mai spus IPS Pimen Suceveanul.

Amintim că marți dimineața un grup de peste 600 de pelerini a plecat pe jos cu icoana Sf. Voievod Ștefan cel Mare, de la intrarea în Putna și a ajuns la Mănăstirea Putna, unde pelerinii au luat parte la slujba religioasă oficiată la împlinirea a 515 ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului.

Pelerinii, tineri și vârstnici, îmbrăcați în costume populare specifice zonelor din care vin au intonat, pe întreg parcursul pelerinajului diverse piese corale, atât patriotice cât și bisericești, evocând personalitatea marelui voievod, Ștefan cel Mare și Sfânt.

Între pelerini s-a aflat președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, inițiatorul Programului Ștefanian, care și-a exprimat  spus că este bucuros că la acest pelerinaj au venit foarte mulți bucovineni îmbrăcați în straie populare.

„Este ceva frumos. Îmbinăm pelerinajul spre Putna cu straiul popular și cu participarea la slujba de astăzi. Mă bucur că Programul Ștefanian pe care l-am inițiat în urmă cu câțiva ani prinde contur. A început în 24 iunie, de Sânziene, cu slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei în capela Cetății de Scaun a Sucevei. Am avut și alte acțiuni la ctitoriile lui Ștefan cel Mare, iar astăzi nu se putea să fim în altă parte decât la poarta Putnei pentru a aduce un omagiu și a depune o coroană de flori celui care a însemnat cel mai mult pentru țara noastră, pentru Moldova și pentru Ținutul Bucovinei”, a spus Flutur.

La intrarea în Mănăstirea Putna, cei veniți pe jos au fost întâmpinați de Arhimandritul Melchisedec, starețul mănăstirii.

Acesta a spus că, cu doi ani înainte ca Ștefan cel Mare să treacă la cele veșnice, doctorul venețian Matteo Muriano, scria despre acesta că „este mult-iubit de supușii săi, veșnic treaz și darnic”

„Ceea ce ați făcut dumneavostră astăzi nu este altceva decât că ați intrat în dragostea și iubirea lui. Ați intrat în dragostea și dărnicia lui. Ați dăruit din timpul dumneavoastră și ați venit cu drag la mormântul Sfântului Ștefan”, a spus starețul mănăstirii.

(N.B.)


Intră acum și în grupul de