O ursoaică cu doi pui a omorât noaptea trecută cinci capre la Câmpulung Moldovenesc. Mirela Adomnicăi: A fost întocmit dosarul pentru avizarea recoltării sau relocării ursoaicei, dar până atunci animalul este gonit de echipaje mixte din jandarmi și polițiști


Intră acum și în grupul de

O ursoaică cu doi pui care pune în pericol locuitorii din municipiul Câmpulung Molovenesc a ucis în noaptea de miercuri spre joi cinci capre, a spus, joi, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, care a menționat că în acest caz Prefectura Suceava a acționat, pe de o parte, pentru îndepărtarea pericolului prin gonirea animalului, iar pe de altă parte a făcut recomandări pentru ca autoritățile în drept să facă demersuri pentru avizarea recoltării sau relocării animalului.

Ea a spus că în municipiul Câmpulung Moldovenesc se face cu regularitate simțită prezența ursoaicei cu doi pui și că, din 21 iunie și până în 4 iulie au fost executate 21 de misiuni de gonire a animalului de echipe mixte formate din jandarmi și polițiști.

Prefectul a explicat că cea mai importantă acțiune este gonirea animalului din zona de intravilan și că din în cele 21 de intervenții ale unor echipaje mixte au fost implicați 16 jandarmi și 7 polițiști și nouă mijloace auto.

„Procedura de gonire a animalului din zona de intravilan presupune intervenția jandarmilor cu mașini cu semnale acustice și luminoase”, a spus Adomnicăi.

Ea a arătat că au fost și transmise și două atenționări prin Ro Alert.

„Am atenționat populația că este prezentă ursoaica în oraș și să nu iasă din case să nu se expună pericolului”, a spus prefectul care a menționat că din relatările autorităților locale au fost situații în care s-au expus pericolului persoane, locuitori din Câmpulung Moldovenesc, care doreau să-și facă selfie cu ursoaica nerealizând pericolul la care se expun.

Ea a mai spus că pentru intervenție pentru relocare sau recoltarea ursului se poate face doar de Direcția de biodiversitate din Ministerul Mediului și că s-au făcut demersurile necesare din partea administratorului fondului cinegetic, AJVPS Suceava și a Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit prefectului, abia marți autoritățile locale au început să parcurgă pașii necesari, iar miercuri, AJVPS Suceava a făcut demersuri la APM pentru ca această instituție să transmită solicitarea Ministerului Mediului.

Adomnicăi a menționat că dosarul a fost constituit și urmează să fie trimis spre avizare Ministerului Mediului și că până se va lua o decizie se vor continua acțiunile de gonire ale ursoaicei.

Prefectul a arătat că potrivit datelor Gărzii Forestiere, în acest an au fost 24 de atacuri ale unor animale în gospodării sucevene cu pagube de peste 60.000 de lei, din care 22 au fost ale urșilor și câte una ale unui lup și unui râs.

În Câmpulung Moldovenesc au fost distruși mai mulți stupi, pagube fiind de 3600 de lei, și au fost ucise cinci capre.

Potrivit prefectului, în județ sunt 590 de urși, iar specialiștii în gestionarea fondului cinegetic arată că limita normală care poate fi gestionată este de 300.
Adomnicăi a menționat că în condițiile în care numărul de exemplare este dublu față de limita normală există riscul ca și în continuare să apară urși în intravilanul localităților.


Intră acum și în grupul de