Comisarii de mediu solicită primăriilor să se implice în stoparea incendierii vegetaţiei uscate


Intră acum și în grupul de

Comisariatul Regional de Mediu Suceava va transmite o adresă către primării, prin care se solicită luarea de măsuri privind stoparea incendierilor vegetaţiei uscate. „Am făcut marţi un tur prin judeţul Suceava şi am constatat foarte multe incendii de vegetaţie uscată. Vom întreprinde o campanie de reducere şi chiar stopare a acestor evenimente şi vom angrena primăriile în acţiunile de prevenire. Primăriile trebuie să se implice şi să avertizeze populaţia în privinţa pericolului la care îşi expun propriile bunuri, deoarece aceste incendii se pot extinde la proprietăţi, dar distrug şi microfauna şi flora. Pe lângă fumul pe care îl produc, aceste incendii au un impact devastator asupra stratului superficial de sol, dar şi asupra animalelor. Există multe păsări ce îşi fac cuiburile în mirişti, iar acestea îşi au rolul lor în ecosistem. Situaţia nu este specifică doar acestui judeţ, ci este întâlnită şi în celelalte judeţe”, a declarat comisarul şef regional al Comisariatului Regional de Mediu Suceava, Diana Croitoru, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceasta a precizat că alternativa la curăţarea terenurilor este introducerea sub brazdă a resturilor vegetale. „Oamenii spun că cenuşa este un îngrăşământ, ceea ce nu este adevărat. Ea este luată de vânt şi împrăştiată peste tot, şi atunci, unde este îngrăşământ?”, a spus Diana Croitoru, cu menţiunea că prin comisariatele judeţene se doreşte realizarea unei strategii de diminuare măcar a acestui fenomen şi de conştientizare a efectelor.

Comisarul şef regional a afirmat că o situaţie asemănătoare se înregistrează şi în zonele cu iazuri, unde unii proprietari curăţă stufărişul prin incendierea acestuia. „Sunt şi proprietari de iazuri ce curăţă mecanizat stufărişul, dar mulţi recurg şi la incendiere”, a mai spus Diana Croitoru, atrâgând atenţia că persoanele fizice găsite vinovate de acest gen de incendieri riscă amenzi de 25 milioane de lei vechi, iar persoanele juridice – de 300 milioane de lei vechi.


Intră acum și în grupul de