Nereguli depistate de CJPC la casele de schimb valutar din judeţ


Intră acum și în grupul de

Casele de schimb valutar au intrat în atenţia comisarilor suceveni ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), un număr de 14 operatori economici fiind depistaţi cu diverse nereguli. „Principalele abateri constatate vizează aspecte ce ţin de informarea corectă, clară şi precisă a consumatorilor, astfel încât aceştia să aleagă în cunoştinţă de cauză casa de schimb valutar. S-au avut în vedere şi reclamaţiile primite de la consumatori, care în anumite situaţii au relevat că operatorii economici au omis anumite forme de informare prevăzute de normele legale, astfel încât, după efectuarea tranzacţiei, cetăţenii au considerat că le-au fost afectate interesele economice”, precizează comisarul-şef adjunct al CJPC Suceava, Elena Oanea.

Aceasta a exemplificat cu SC NOUVELLES FRONTIERES SIMPA TURISM SRL Bucureşti- punct de lucru Suceava, unde nu era afişată lista cursului de schimb vânzare/cumpărare pentru valutele cotate şi substitute de numerar. S-a aplicat o amendă în cuantum de 2.000 lei.

Potrivit comisarului-şef adjunct, la mai multe case de schimb valutar nu se respecta Ordinul ANPC nr.205/2007, care reglementează modul în care acestea au obligaţia de a informa consumatorii. Astfel, la SC ADEONA SRL Câmpulung Moldovenesc, SC SUPRON SRL Suceava punct de lucru Rădăuţi şi SC CAMBIO SRL Rădăuţi nu erau respectate înălţimea şi grosimea cifrelor înscrise pe panoul pe care sunt afişate cursurile de schimb valutar. Înălţimea cifrelor este prevăzută a fi de 8 cm, iar grosimea de 10 mm. „La casele de schimb, aceste valori erau mai mici. Pentru aceste abateri s-au aplicat amenzi în cuantum total de 20.000 lei. De asemenea, s-a dispus măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor”, menţionează Elena Oanea.

Alte abateri, după cum afirmă comisarul-şef adjunct, au fost depistate la SC CASA CID EXCHANGE SRL Suceava, SC IANRAI SRL Suceava şi SC ADEONA SRL Rădăuţi, unde formularul de acceptare a tranzacţiei nu se punea la dispoziţia clientului. Elena Oanea mai spune că la casa de schimb valutar SC SUPREME EXCHANGE SRL Suceava, acest formular nu este tradus în limba română, fiind pus la dispoziţia clienţilor în limba engleză. Pentru aceste abateri, operatorii economici au fost sancţionati cu amenzi contravenţionale în cuantum total de 12.000 lei.

„Atenţionăm şi rugăm consumatorii ca atunci când apelează la serviciile oferite de casele de schimb valutar să citească cu atenţie şi integral panourile pe care sunt afişate cursurile de schimb şi să nu efectueze tranzacţia înainte de a solicita şi analiza formularul de acceptare a tranzacţiei. De multe ori, consumatorii se adresează instituţiei noastre cu reclamaţii după ce au semnat formularul de acceptare, fără a-l citi cu atenţie. Odată semnat acest formular, noi suntem puşi în imposibilitatea de a rezolva favorabil solicitarile”, precizează şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava.
În urma controalelor efectuate s-au aplicat un numar de 14 sancţiuni, dintre care 7 avertismente şi 7 amenzi în valoare de 31.000 lei.
S-a dispus de asemenea, măsura opririi temporare a activităţii până la remedierea deficienţelor constatate.


Intră acum și în grupul de