Nou regulament pentru parcările cu plată din municipiul Suceava. Plata se va putea face și prin SMS sau cu cardul bancar în cele 11 parcări cu plată ale municipalității. Amenzile vor fi între 200 și 3000 de lei


Intră acum și în grupul de

Municipiul Suceava urmează să beneficieze de un nou regulament de funcționare pentru sistemul cu autotaxare din parcările cu plată aparținând municipalității sucevene, conform unui proiect de hotărâre ce va fi discutată săptămâna viitoare în Consiliul Local Suceava.

Potrivit noului regulament, sistemul de parcare cu plată cu autotaxare în municipiul Suceava se aplica în spațiile special amenajate, respectiv:

Piața Centrală;

Centrul Comercial Bucovina;

Hotel Bucovina;

Strada Ștefan cel Mare – zona cuprinsă între Banca Națională a României – sucursala Suceava și Parcul Central;

Strada Nicolae Bălcescu;

Strada Vasile Bumbac;

Strada Vasile Alecsandri -vis-a-vis de Colegiul Național Ștefan cel Mare;

Parcările din zona Complexului Comercial Bazar:

  • Policlinia Bethesda
  • parcarea din spatele Complexului Comercial Bazar;

Parcarile subterane din zona centrala a municipiului;

Parcarea de pe B-dul I Mai vis-a-vis de IPJ;

Parcarea B-dul George Enescu Bl. T90 (Dorna)

Pentru aceste parcări programul de funcționare în sistem de plată cu autotaxare este:

De luni până sâmbata în intervalul orar: 8:00 – 20:00 pentru autovehiculele/vehicule pentru care achită taxa prin SMS  și card sau se achiziționeaza tichete de parcare.

De luni până vineri în intervalul orar 16:00 – 8:00 precum și sâmbăta și duminica integral pentru autovehicule/vehicule pentru care se achiziționează abonamentul trimestrial, semestrial sau anual, în limita locurilor disponibile.

Taxele aplicabile sunt următoarele:

Taxa orară – 2 lei/oră inclusiv TVA prin emitere tichet de la parcometru pentru parcările supraterane, iar pentru parcările subterane – 1 leu/oră inclusiv TVA prin emitere tichet de la sistemul de taxare/intrare/ieșire echipat cu bariere.

Pentru plata prin SMS sau card bancar, potrivit tabelului

Pentru rețeaua Orange, se va adăuga un cost de 0,06 Euro – reprezentând costul SMS-ului.

În ceea ce privește abonamentele valabilă de luni până vineri între orele 16:00-8:00, sâmbăta și duminica integral prețul este de 100 de lei pentru abonamentul trimestrial, de 180 de lei pentru abonamentul semestrial și de 350 de lei pentru cel anual.

Gratuități la parcare au persoanele cu handicap și posesorii autovehiculelor electrice în baza unor legitimații solicitate și obținute de la Biroul Parcări Auto cu Autotaxare al Direcției Administrației Piețelor.

În situația în care  autoritățile administrației publice locale organizeaza acțiuni de interes public, sau în cazul execuției unor lucrări de utilitate publică, parcările cu plată vor putea fi utilizate fără achitarea taxelor.

Sunt exceptate de la plata taxelor autovehiculele corpului diplomatic, vehiculele de intervenție aflate în misiune și autovehicule ale unor instituții publice pentru care instituțiile trebuie să transmită municipalității datele de identificare și documentele justificative.

Regulamentul prevede și modul în care se realizează plata și modul în care se plasează tichetul de parcare, fiind prezentate detaliat modul în care se face plata la parcometru, dar și cum se poate achita prin SMS, acestea urmând să fie prezentate și la locul de parcare.

De menționat este că parcarea unui autovehicul/vehicul este regulamentară doar dacă utilizatorul poziționează autovehiculul/vehiculul în limitele marcajului rutier care delimitează zona de staționare, afișează pe bord tichetul  de parcare, abonamentul  sau legitimația cu titlu gratuit, toate vizibile din exterior, la începutul perioadei de staționare  și nu depășește timpul de staționare la care are dreptul conform termenului de valabilitate a tichetului, SMS-ului, abonamentului sau legitimației.

Pentru neplata parcării, neafișării corecte a tichetului de parcare, sau depășirea timpului de parcare, amenzile sunt cuprinse între 200 și 800 de lei, iar pentru distrugerea aparatelor de taxare sau a barierelor de acces, amenda este cuprinsă între 1000 și 3000 de lei.

Autovehiculele abandonate în parcările cu plată vor fi ridicate și li se va aplica legislația privind regimul juridic  al vehiculelor fără proprietar. (T.B.)


Intră acum și în grupul de