Mandat belgian de arestare pentru un botoşănean


Intră acum și în grupul de

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înaintat vineri Curţii de Apel Suceava propunerea de luare a măsurii arestării lui Ilaş Constantin I., din municipiul Botoşani, dispusă în baza mandatului european de arestare emis la 8 martie 2006 de către Înlocuitorul Procurorului Regelui de pe lângă Tribunalul primei instanţe din Bruxelles – Belgia, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de crimă, furt cu violenţe în bandă şi furt prin efracţie.

Potrivit Curţii de Apel Suceava, în data de 15 iulie 2004, în jurul orei 14:00, W. P. a fost agresat de doi indivizi de origine română, într-o cameră a hotelului Citadine, situat în Quai aux Bois Bruler 51 a 1000 Bruxelles. Cei doi autori, printre care şi Ilaş Constantin, i-au furat numeroase obiecte, o importantă sumă de bani, bijuterii, un telefon mobil şi o cameră video digitală. Victima a declarat că i-a cunoscut pe indivizi cu câteva zile înainte şi i-a găzduit în camera sa de hotel. Relaţiile dintre ei erau amicale, până când cei doi români şi-au dat seama că W. P. avea o sumă importantă de bani. Acesta a fost lovit în cap cu un scaun şi cu un fier de călcat şi i s-au legat mâinile cu un cablu electric şi a declarat că botoşăneanul s-a comportat ca un nebun când a văzut banii şi i-a spus celuilalt român că trebuie să ucidă victima pentru a evita problemele. Victima a suferit diverse fracturi la nivelul feţei şi la mâna dreaptă şi numeroase plăgi la nivelul capului. Investigaţiile anchetei autorităţilor judiciare belgiene au permis identificarea lui Ilaş Constantin I.

Acesta a fost judecat în lipsă de către autorităţile judiciare din Belgia şi a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare, cu executare.

Curtea de Apel Suceava a admis propunerea Parchetului şi a dispus arestarea botoşăneanului, faţă de care s-a emis mandatul european de arestare de către autorităţile belgiene la data de 08.03.2006 pe o durată de 30 de zile, respectiv de la 10.04.2009 – 09.05.2009, inclusiv.

„Completul de judecată a înaintat o adresă către autoritatea emitentă a mandatului european de arestare, pentru a se preciza dacă judecata cauzei s-a făcut în lipsa persoanei solicitate, dacă a fost citată personal sau informată în vreun alt mod cu privire la data şi locul şedinţei de judecată care a condus la hotărârea pronunţată în lipsă. De asemenea, Curtea a solicitat o copie certificată a hotărârii judecătoreşti de condamnare şi a solicitat garanţii pe care le oferă statul emitent cu privire la rejudecarea acestei cauze şi posibilitatea executării pedepsei de către persoana solicitată în România”, precizează purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Suceava, Rodica Neagu-Dumitrescu.


Intră acum și în grupul de