Preşedintele şi prim-grefierul Curţii de Apel Suceava, invitaţi la Ministerul Justiţiei


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hîncu şi prim-grefiera Doina Fodor se vor afla în zilele de 15 şi 16 aprilie la sediul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, alături de ceilalţi preşedinţi şi prim-grefieri de Curţi de Apel la o întâlnire de lucru, la invitaţia ministrului Cătălin Predoiu.

Potrivit Biroului de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Suceava, agenda discuţiilor va consta în problemele financiare ale sistemului judiciar şi mecanismul de cooperare şi verificare. „Domnul ministru a adresat solicitarea de a se lua toate măsurile pentru asigurarea bunei desfăşurări a actului de justiţie în perioada imediat următoare, în ciuda nemulţumirilor legate de problemele de salarizare. De asemenea, domnul ministru Cătălin Predoiu a precizat că aceasta este singura atitudine prin care poate fi creat un climat constructiv în care să poată fi discutate posibilele soluţii ale problemelor din sistemul judiciar, atât la nivelul ministerului, cât şi la nivelul Guvernului”, se precizează într-un comunicat.

Reamintim că săptămâna trecută, în zilele de joi şi vineri, dar şi luni, aproximativ 100 de grefierii ai Curţii de Apel Suceava au protestat pe treptele Palatului de Justiţie din Suceava, în cadrul unui conflict spontan. Protestele au durat o jumătate de oră, fără a fi afectată activitatea instanţelor, întrucât la acţiune au participat doar cei care nu aveau lucrări urgente, asigurându-se inclusiv partea de relaţii cu publicul la arhivă.

Personalul auxiliar din cadrul instanţelor sucevene a declanşat protestul ca urmare a nerespectării de către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a unor dispoziţii legale cu privire la drepturile salariale, a hotărârilor judecătoreşti şi a unei ordonanţe privind eşalonarea acestor drepturi pentru o perioadă de 18 luni.
„Pe data de 10 martie trebuia să se facă plata unei tranşe din drepturile recunoscute prin lege şi hotărâri judecătoreşti şi care erau date prin lege, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, acuză pesonalul auxiliar din instanţele sucevene.
„Mai mult, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a iniţiat un proiect de ordonanţă de salarizare în sistemul justiţiei, iar în proiect se prevede că magistraţii beneficiază de toate drepturile recunoscute de lege, mai puţin personalul auxiliar de specialitate şi conex, căruia i se menţine actuala salarizare, în ciuda tuturor hotărârilor şi fără consultarea sindicatelor. Solicitările personalului auxiliar nu se referă la o majorare salarială, ci efectiv, la plata drepturilor băneşti care au fost date prin legi şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Considerăm că protestul nostru este pe deplin justificat şi pe viitor vom proceda în funcţie de modul în care se va da curs revendicărilor noastre”, spun grefierii suceveni.

Curtea de Apel Suceava cuprinde în circumscripţia sa două tribunale şi 10 judecătorii, respectiv Tribunalul Botoşani, la care sunt arondate Judecătoriile Botoşani, Darabani, Săveni şi Dorohoi şi Tribunalul Suceava, la care sunt arondate Judecătoriile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.


Intră acum și în grupul de