Testare la preţ promoţional pentru virusul hepatitelor B şi C la patru laboratoare de analize medicale din Suceava. Persoanele interesate pot solicita medicilor de familie informaţii privind costul testelor şi laboratoarele care le efectuează. Acţiunea face parte din campania de marcare a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei.


Intră acum și în grupul de

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul Irina Badrajan, a declarat pentru NewsBucovina că Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei va fi marcată în municipiul Suceava printr-o acţiune de testare pentru Hepatita cu virus B şi C a persoanelor interesate, la un preţ promoţional, în cadrul a patru laboratoare.

Badrajan a spus că pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei, celebrată anual în data de 28 iulie, Secţia de Boli Infecţioase a SJU Suceava a iniţiat în colaborare cu patru laboratoare de analize medicale o acţiune de testare pentru Hepatita cu virus B şi C, în data de 29 iulie, testarea urmând să fie efectuată la un preţ promoţional.

Ea a precizat că persoanele interesate pot afla de la medicii de familie din municipiu care sunt laboratoarele de analize medicale la care se pot adresa pentru efectuarea testării şi preţul acesteia.

“Am anunţat medicii de familie să comunice pacienţilor interesaţi unde pot efectua testele pentru hepatitele cu virus B şi C”, a spus Badrajan care a adăugat că speră ca populaţia să înţeleagă importanţa testării.

Medicul sucevean a explicat că hepatitele cronice cu virus B şi C sunt boli infecţioase ale căror complicaţii(insuficienţa hepatică cronică şi hepatocarcinomul) au un mare impact asupra sănătăţii şi calităţii vieţii, de aceea este important ca populaţia să fie informată cu privire la modalităţile de prevenire a îmbolnăvirilor şi de evitare a surselor potenţiale de contaminare cu virusul hepatitelor.

Medicul Irina Badrajan a precizat că în anul 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind hepatita virală, care are printre obiective eliminarea hepatitei B şi C până în anul 2030, însă doar câteva ţări sunt pe cale să îndeplinească aceste obiective.

Ea a spus că, potrivit statisticilor, la nivel global, din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală cronică, mai mult de 290 de milioane de oameni trăiesc cu hepatita B sau C fără să ştie, de aceea oamenii trebuie încurajaţi să efectueze testarea pentru virusurile hepatitelor.

Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava a arătat că în acest an sloganul campaniei Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei este: “Să eliminăm hepatita!”.

(L.B)


Intră acum și în grupul de