Comunele limitrofe Sucevei funcționează ca și cartiere rezidențiale ale municipiului. Sucevenii care s-au relocat în aceste comune vor constitui o categorie de electorat cu alte pretenții și care va da viitorii primari


Intră acum și în grupul de

Populația din comunele limitrofe Sucevei a crescut cu 30 la sută ca urmare a relocării unor locuitori ai Sucevei, a declarat sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu care arată că această nouă categorie de locuitori din aceste comune are alte aspirații și susține proiecte de dezvoltare a infrastructurii și de urbanizare a acestor comune.

El a spus pentru News Bucovina că populația relocată din urban în comunele limitrofe este deschisă la proiecte de dezvoltare a infrastructurii și poate deveni, până anul viitor, o entitate, o categorie de electorat, care să dea noii primari.

„Este o nouă categorie de electorat care vrea fapte concrete și care ar putea să aibă forța să dea noii primari din acest comune”, a spus Botezatu.

Sociologul sucevean a explicat că, în prezent, comunele limitrofe Sucevei încep să funcționeze ca și cartiere rezidențiale, iar familiile care s-au mutat acolo își doresc să beneficieze de aceleași facilități ca în oraș motiv pentru care vor susține candidatul care va veni cu asemenea programe.

”Copiii lor merg la școală sau la grădiniță în oraș, iar părinții lucrează și produc în municipiu, dar locuiesc în comune limitrofe și vor să beneficieze de facilități urbane”, a spus Botezatu.

El a arătat că această situație a fost generată în principal de faptul că municipiul Suceava nu are unde să se dezvolte și și-a exprimat suprinderea că încă funcționează Stațiunea de cercetări agricole ce aparține Academiei de Științe Agricole care face cercetări agricole în centrul orașului.

„Când s-a înființat această stațiune, era la marginea orașului. Acum a ajuns să facă cercetări agricole în centrul municipiului, iar orașul se sufocă pentru că nu are terenuri pe care să se dezvolte. Cred că terenurile respective vor trebui să treacă în administrarea și în proprietatea municipiului pentru dezvoltare urbană. Avem deja precedentul preluării Parcului Șipote și este posibilă inițierea unei legi prin care aceste terenuri să fie preluate de Primăria Suceava”, a spus Botezatu.

 Sociologul sucevean crede că și municipalitatea suceveană ar trebui să vină în sprijinul sucevenilor mutați în comunele limitrofe și să încerce să realizeze cu adevărat o zonă metropolitană, să extindă serviciu public de transport în zona metropolitană, să acționeze pentru ca traficul rutier dinspre și înspre comunele limitrofe să fie fluidizat și chiar să colaboreze cu celelalte administrații pentru proiecte comune de utilități.

„Municipiul Suceava s-a extins natural în comunele limitrofe, iar administrația a rămas în urmă și nu a sesizat schimbările intervenite în doar câțiva ani. Măcar acum ar trebui să înțeleagă că este nevoie de mai multă aplecare asupra acestui fenomen”, a conchis Adrian Botezatu. (T.B.)


Intră acum și în grupul de