Proiectul parcărilor de reședință a fost votat de Consiliul Local Suceava la doi ani de când a intrat în dezbatere și la a opta încercare. Viceprimarul Lucian Harșovschi: Sucevenii puteau avea 4.346 de locuri de parcare moderne dacă nu ar fi fost blocajul PSD


Intră acum și în grupul de

Proiectul de hotărâre privind inventarierea locurilor de parcare de reședință a fost adoptat, joi, de Consiliul Local Suceava, la doi ani de la inițiere de primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi și la a opta încercare.

În ultimii doi ani acest proiect a fost respins de șapte ori din cauză că nu se obținea majoritatea calificată de două treimi necesară pentru adoptare ca urmare a opoziției consilierilor PSD, dar după modificarea legii prin Codul Administrativ, proiectul a putut fi adoptat cu majoritate simplă.

În cadrul dezbaterii din Consiliul Local Suceava, viceprimarul Lucian Harșovschi, a spus că în municipiu au fost amenajate astfel de locuri de parcare, iar acestea sunt modelele de succes și a subliniat că a mulțumit tot timpul colegilor consilieri de la PNL PMP și ALDE pentru că au susținut prin vot inițiativa conducerii liberale a Primăriei pentru care, timp de doi ani, a lipsit doar un singur vot pentru a fi adoptată.

El a subliniat că prin adoptarea hotărârii se aprobă inventarierea locurilor de parcare care acum sunt amenajate de suceveni în zona rezidențială prin diverse metode, după care urmează să fie realizat un proiect general de amenajare a acestor locuri de parcare, fiind identificate până acum 4.346 de locuri de parcare, urmând să fie scos la licitație proiectul și execuția.

El a îndemnat consilierii locali PSD să voteze simbolic pentru acest proiect pe care l-au blocat doi ani.

„Vă asigur că spațiul verde care poate salvat, revitalizat, o vom face pentru că este normal ca sucevenii să aibă și unde să-și parcheze mașinile, dar și să aibă spații verzi. De aceea, de la caz la caz, după discuții cu sucevenii, așa cum a fost și pe strada Viitorului se iau ultimele decizii și le implementăm”, a spus Harșovschi.

El a mai arătat că în bugetul local din 2018 au fost alocați 2 milioane de lei pentru aceste parcări și că nu au fost cheltuiți și că și în acest an a fost alocată suma de 2 milioane de lei tot pentru aceste investiții.

Viceprimarul crede că din primăvara anului viitor sau chiar din această toamnă se poate intra în forță pentru începerea acestui proiect.

„Sucevenii, fie că stau în Burdujeni, în Obcini, în George Enescu sau în Centru, în Zamca, pe Mărășești sau în zona Areni sau chiar în Ițcani să aibă un orizont de timp pentru când vor putea să-și parcheze mașinile”, a spus Harșovschi care a subliniat că după finalizarea proiectului va exista un orizont de timp de realizare, de 24-36 de luni sau chiar mai puțin.

Președintele de ședință, consilierul ALDE Ovidiu Milici, a spus că ALDE a susținut acest proiect, chiar dacă există riscul ca pentru câteva zeci de locuri de parcare să existe probleme, dar că intersul este ca pentru celalelalte locuri de parcare era nevoie de acest proiect.

Liderul grupului PSD, consilierul local Vasile Mocanu, a apreciat că proiectul supus dezbaterii este „la limita legii” apreciind că vor exista probleme la identificarea cadastrală a acestor locuri de parcare.

El consideră că actuala conducere a Primăriei Suceava nu are forța financiară pentru realizarea acestor locuri de parcare și că așteaptă ca anul viitor aceștia să spună în câți ani vor realiza aceste modernizări, dacă într-un an vor fi amenajate 40 de astfel de locuri de parcare.

În replică, viceprimarul Lucian Harșovschi a spus că tocmai pentru a se putea face identificarea cadastrală a fost necesar acest proiect de identificare a locurilor de parcare și a dat asigurări că atunci când se va scoate la licitație va exista un orizont de timp pentru finalizarea modernizării locurilor de parcare.

El crede că dacă nu ar fi primit ordin din partea conducerii locale PSD, consilierii locali PSD ar fi votat acest proiect, dar că s-au temut că vor fi excluși din partid.

„Au pierdut doar sucevenii în acești doi ani de zile. Acolo unde vor fi discuții se va regla din mers”, a spus Lucian Harșovschi.

El a dat exemple de lucrări de acest fel realizate în municipiu și crede că cei de la PSD au considerat că un astfel de proiect necesar sucevenilor trebuie blocat pentru ca liberalii să fie afectați electoral.

După adoptarea proiectului, Lucian Harșovschi a declarat pentru News Bucovina că dacă proiectul era votat în urmă cu doi ani, atunci când l-a inițiat, acum era aproape de finalizare.

„Au fost bani alocați pentru aceste modernizări și anul trecut și anul acesta. Dacă nu se modifica legea riscam să pierdem și anul acesta banii pentru amenajarea de parcări de reședință, dar am reușit acum să trecem proiectul. Scopul nostru este să căutăm soluții pentru suceveni, pentru creștrea calității vieții în oraș”, a spus Lucian Harșovschi.

Prin acest proiect au fost identificate pentru a se amenaja 1161 locuri de parcare în Obcini, 361 în Zamca, 1755 în Centru și George Enescu și 1087 în Burdujeni.

 (T.B.)


Intră acum și în grupul de