Confruntare la Vama între Greenpeace și Ministerul Apelor și Pădurilor și Romsilva privind tăierile ilegale din pădurile Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Reprezentanții Greenpeace și cei ai Ministerului Apelor și Pădurilor și ai Romsilva se vor confrunta, marți, în teren privind neregulile semnalate de organizație privind tăierile ilegale din pădurile Bucovinei.

Potrivit unui comunicat al organizației de mediu, experții Greenpeace au mers la final de iunie 2019 în inima Bucovinei pentru a investiga tăierile ilegale și abuzurile semnalate de localnici unde au găsit exploatări care nu respectă normele de mediu, tăieri de arbori nemarcați, gatere și depozite de lemn nemonitorizate, sute de metri cubi de lemn transportat fără aviz, oameni ai locului amenințați și agresați pentru că documentează delictele.

Pe de altă parte, Romsilva pretinde că aceste nereguli nu există și că Greenpeace dezinformează.

În aceste condiții, în data de 6 august organizația de mediu îi va confrunta cu situația reală din teren pe Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva, Daniel-Constantin Coroamă, Secretarul de Stat pentru Păduri din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava și pe directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

„Greenpeace România va arăta autorităților câteva cazuri flagrante din miile care au loc în fiecare zi în pădurile României, ce dispar în ritmul a 3 hectare pe oră (adică vreo 6 terenuri de fotbal). La rândul lor, autoritățile vor încerca să demonstreze de față cu presa că toate tăierile sunt ”conforme”, după cum au răspuns într-un comunicat oficial”, se arată în comunicat.

Investigație tăieri ilegale Bucovina

🌲🌳 Luna trecută am mers pe teren în inima Bucovinei pentru a investiga tăierile ilegale și abuzurile semnalate de localnici. Am găsit exploatări care nu respectă normele de mediu, tăieri de arbori nemarcați, gatere și depozite de lemn nemonitorizate, sute de metri cubi de lemn transportat fără aviz, oameni ai locului amenințați și agresați pentru că documentează delictele.Mai sunt doar câteva zile până pe 6 august, când îi vom confrunta cu situația reală din teren pe Gheorghe Mihăilescu – directorul Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, pe Daniel-Constantin Coroamă – Secretarul de Stat de la Ministerul Apelor și Pădurilor – România și pe Mihai Gășpărel – șeful de la Garda Forestiera Suceava.➡️ Fiți alături de noi și distribuiți imaginile mai departe!

Gepostet von Greenpeace Romania am Donnerstag, 1. August 2019

La sediul Ocolului Silvic Vama reprezentanții Greenpeace vor prezenta raportul de investigație, iar directorul Romsilva va face o prezentare a programelor de îngrijire și regenerare a pădurilor, iar vizita va continua în pădure și pe drumurile adiacente, unde Greenpeace a semnalat infracțiuni flagrante, pentru a înțelege situația din teren și nevoia urgentă de a repune în funcțiune SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase), un sistem depășit în prezent de tehnicile de furt, pentru care se cer soluții de mai bine de 2 ani.

„Estimările experților forestieri variază de la 9 la 20 de milioane de metri cubi de lemn furați pe an. Datele oficiale din partea Ministerului Apelor și Pădurilor spun că se taie cu totul doar 18 milioane de metri cubi pe an. Întâlnirea cu autoritățile chiar în păduri grav afectate de practicile devenite deja normă va aduce mai multă lumină asupra unui fenomen de maxim interes public”, arată organizația de mediu.


Intră acum și în grupul de