VIDEO Acuze grave aduse de managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” privind activitatea Fundației Culturale „Ion Irimescu” și suspiciuni privind „moștenirea Hârlescu” prin care s-au donat bunuri culturale și 30 ha de teren


Intră acum și în grupul de

Managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, Teodor Brădățanu, a declarat, vineri, că situația privind Fundația Culturală „Ion Irimescu” este complicată și că se aștepta ca aceasta să funcționeze în beneficiul muzeului, dar că nu se întâmplă așa.

El a spus că Fundația Culturală „Ion Irimescu” a fost înființată în 2003 și are scopuri bine definite pe care le-a stipulat maestrul Ion Irimescu, între acestea fiind transpunerea în material definitiv, bronz sau marmură, a unor opere irimesciene, plata taxelor ICOM, de afiliere UNESCO și alte taxe care ar fi promovat muzeul.

El a menționat că ICOM este o organizație mondială care ar fi ajutat foarte mult muzeul.

„Scopul fundației este de a promova Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, iar membrii fundației ar fi trebuit să se adune și să stabilească privind beneficiile muzeului.Nu s-au întâmplat aceste lucruri”, a spus Brădățanu.

El a declarat că nu s-a încasat niciun ban până acum, nu s-au transpus opere în material definitiv și că a găsit două acte prin care maestrul Ion Irimescu donează fundației câte 500 de milioane de lei vechi, adică un miliard de lei vechi la data respectivă.

„Asta înseamnă că această fundație are un patrimoniu important care nu a fost folosit, conform destinației”, a arătat managerul muzeului care a menționat că se stipulează că sumele respective să fie plătite din dobândă și că ar fi fost dobândă suficientă măcar pentru taxa ICOM, dar că el cere bani de la Primărie pentru această taxă.

El susține că fosta direcțiune care trebuia să protejeze interesele muzeului, avea cunoștință cu ceea ce se întâmplă în fundație și era și legatar testamentar care trebuia să pună în aplicare acest testament și că nu a făcut nimic în acest sens.

„E un prejudiciu de imagine pentru noi. Sunt niște drepturi lezate”, a spus Brădățanu.

Managerul a mai făcut public și faptul că a aflat de la un profesor din Iași despre faptul că Muzeului „Ion Irimescu” i-a fost lăsată moștenire averea familiei Hârlescu, dar că aceste informații au fost negate de fostul director.

El a spus că a intrat în posesia unor copii ale unui testament al lui Magdalena Hârlescu, fiica și ultimul urmaș al pictorului Hârlescu,  prin care se lăsau Muzeului de Artă „Ion Irimescu” mai multe opere, bunuri culturale, inclusic 30 de ha de teren lângă Tecuci care să fie folosite de muzeu.

Managerul a arătat că și maestrul Hârlescu dorea înființare unei burse pentru un student emerit la Arte Plastice, la fel ca maestrul Ion Irimescu și că în ambele cazuri nu s-a pus în practică această dorință.

„Ca să spun că fosta  direcțiune nu ar fi avut cunoștință de acest testament nu pot să spun pentru că în 2002 a fost pus în executare testamentul și au fost preluate nouă bunuri culturale care s-au preluat”, a spus Brădățanu.

El a arătat că există multe informații complicate, iar nursa pentru studentul talentat nu a existat pentru că nu au fost fonduri.

„Au fost variante prin care se puteau obține aceste resurse, dar nu au fost puse în aplicare”, a mai declarat Brădățanu.

El și-a exprimat încrederea că va rezista în funcție până va pune acest muzeu pe un făgaș legal și că și-ar dori mai mult să se ocupe de partea expozițională, de evenimente culturale, dar că trebuie să se ocupe de situațiile de legalitate. (T.B.)


Intră acum și în grupul de