Ministrul Finanțelor, Eurgen Orlando Teodorovici, susține că primăriile împrumutate prin proiectul „Suceava-Utilități și mediu” și care nu au beneficiat de gaz natural nu vor mai plăti rate la credit și că statul va prelua datoria

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, la Fălticeni, că a fost rezolvată problema pentru proiectul „Utilități și Mediu” din județul Suceava care trena de foarte mulți ani.

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a explicat că pentru localitățile inlcuse în proiect, dar care nu au beneficiat de gaz natural, statul va prelua aceste datorii și a arătat că la rectificarea bugetară se asigură, toți banii pe care primarii i-au plătit și nu au avut investiții sau nu au plătit și trebuie să plătească.

„Rectificarea asigură toți acești bani. Primarii nu mai au nicio obligație să platească ceea ce nu s-a făcut. Statul, pentru primarii care au plătit pe degeaba, le rambursează acești bani. Stingem obligația pentru dânșii”, a spus Teodorovici.

El susține că toți banii pe care aceste localități i-au plătit în mod nejustificat  pentru că au plătit pentru ceva care nu s-a făcut, este corect să primească toți banii înapoi.

„Cei care nu au plătit și trebuie să plătească și nu au investiția, statul preia acea obligație. De azi înainte nu se mai plătește niciun ban nici anul acesta nici în anii care urmează pentru cele două categorii. Și cei care au plătit primesc toți banii înapoi”, a spus ministrul Finanțelor.

Zeci de localități sucevene riscau falimentul și nu puteau accesa fonduri pentru că aveau datorii în condițiile în care plăteau rate la creditul pentru proiectul de utilități inițiat în anul 2003 prin care urmau să fie realizate magistrale de gaz natural, dar investițiile nu au mai continuat după 2007 și localitățile au rămas doar să achite rate și dobânzi.

Până în 2016 Guvernul aloca anual sume de bani pentru plata acestor rate și credite, dar de atunci aceste plăți nu au mai fost asigurate de la bugetul de stat deși creditul este garantat de Guvern. (T.B.)