Muniţie din Primul Război Mondial, pe malul unui iaz din Iedu


Intră acum și în grupul de

Mai multe elemente de muniţie în perfectă stare de funcţionare, din timpul războiului, au fost găsite pe malul unui iaz din localitatea suceveană Iedu. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, echipa pirotehnică a unităţii, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit marţi dimineaţă cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unor elemente de muniţie, pe raza satului Iedu, comuna Cârlibaba.

Elementele de muniţie au fost descoperite în curtea gospodăriei soţilor Laurenţiu şi Maria G., în timp ce aceştia lucrau la amenajarea unui iaz. La sosirea echipajului s-a securizat şi evacuat zona şi s-au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri. În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat o bombă de aviaţie calibrul 5 kg, un proiectil exploziv calibrul 76 mm, patru grenade de mână defensive şi o grenadă de mână ofensivă, toate provenind din Primul Război Mondial, aflate în perfectă stare de funcţionare.

Misiunea de asanare a fost complexă şi riscantă, în tot acest timp existând pericolul ca la cel mai mic şoc sau manevrare greşită, bomba de aviaţie să explodeze. S-a detectat zona şi s-a constatat că nu prezintă un pericol iminent, fiindu-le pus în vedere proprietarilor ca, în eventualitatea executării altor lucrări, să sesizeze lucrătorii postului de poliţie local sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin numărul 112, în vederea acordării de asistenţă tehnică de specialitate.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă, fiind depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de