Ministrul Finanţelor, aşteptat la Suceava pentru a soluţiona deblocarea proiectului judeţean de utilităţi


Intră acum și în grupul de

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, se va întâlni vineri la Suceava cu primarii din judeţ, în vederea deblocării financiare a proiectului judeţean de utilităţi, a anunţat, marţi, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, ministrul Finanţelor va discuta cu primarii suceveni soluţiile pentru deblocarea financiară a proiectului “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, atât în ceea ce priveşte asigurarea finanţării pentru plata dobânzilor, dar şi de alocare de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la centralele de cogenerare construite prin acest proiect finanţat cu un credit obţinut de judeţul Suceava cu garanţii guvernamentale.

Preşedintele CJ Suceava consideră că situaţia privind proiectul judeţean „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” este „extrem de încâlcită”, arătând că, pe de o parte, din cauză că lucrările la centralele de cogenerare din cinci oraşe – Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului, nu sunt finalizate nu se poate recupera nici investiţia prin furnizarea de energie termică şi electrică, iar pe de altă parte oraşele nu pot să beneficieze de suplimentări din credit pentru că nu le permite gradul de îndatorare.

În opinia lui Flutur, pentru finalizarea lucrărilor la centralele de cogenerare vor trebui găsite alte surse de finanţare, cum ar fi alocarea unor sume suplimentare din partea MAI. Şeful administraţiei judeţene sucevene susţine că la aceleaşi primării există şi un blocaj administrativ şi financiar din cauză că acestea au plătit în ianuarie dobânzile aferente ultimelor şase luni de aproximativ 3,2 milioane de euro şi vor avea de achitat în luna iunie următoarea rată.

Punerea în funcţiune a sistemelor de termoficare construite prin proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” în oraşele Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Siret şi Gura Humorului necesită lucrări în valoare de încă 9,6 milioane de euro. Pentru asigurarea sumelor de bani pentru finanţarea acestor lucrări, autorităţile sucevene intenţionau să realoce fondurile obţinute prin creditul angajat la Deutsche Bank din sumele necheltuite din programul de aducţiuni de gaze naturale. Pentru aducţiunile de gaze naturale s-au alocat 27,5 milioane de euro, dar s-au cheltuit 11,5 milioane de euro, întrucât din cei 233 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune prevăzuţi în proiect s-au executat lucrări pe o lungime de 101 kilometri.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de