Măşti de protecţie pentru personalul din punctele vamale din judeţ, împotriva virusului gripei porcine


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a achiziţionat 1.000 de măşti de protecţie pentru personalul vamal şi poliţiştii de frontieră, dar şi pentru personalul propriu din punctele vamale de la Vicşani şi Siret, pentru a-i proteja de o eventuală contactare a virusului gripei porcine. Pentru că aceste puncte sanitare se confruntă cu insuficienţă de personal, personalului vamal şi frontieriştilor li s-a cerut ca în cazul apariţiei unei suspiciuni, să ia legătura cu asistentul comunitar sau medicul de familie din zonă.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că fiecare instituţie, nu doar cele din domeniul sanitar, trebuie să aibă întocmit un plan de continuitate a activităţii în caz de pandemie. „Luni am avut o întâlnire cu managerii de spitale şi directorii medicali din judeţ şi am discutat despre aceste planuri, pentru că spitalele sunt unităţi cu foc continuu, astfel ca în cazul apariţiei unei pandemii de gripă, să poată fi asigurată asistenţa medicală”, a precizat Alexandru Lăzăreanu, adăugând că în diagnosticarea cu gripă porcină trebuie urmaţi mai mulţi paşi, ce au fost comunicaţi medicilor.

În privinţa anunţării existenţei unui asemenea caz, după ce a fost confirmat de laboratoarele specializate din străinătate, comunicarea se face doar de către cei 4 comunicatori stabiliţi la nivel naţional. „Nu oricine poate comunica cazurile de gripă”, a afirmat şeful DSP Suceava.

Acesta a mai menţionat că, în cazul în care va exista o pandemie de gripă, aceasta va dura 8 săptămâni, vârful înregistrându-se în a 4-a săptămână. „Absenteismul va fi unul foarte mare, de aceea trebuie asigurată continuitatea. La Spitalul Judeţean, în Secţia de Boli Infecţioase a fost realizat un compartiment special dacă vor exista suspiciuni de contactare a virusului N1H1”, a mai spus Alexandru Lăzăreanu, cu menţiunea că până la sfârşitul acestei luni, aşteaptă să primească planurile de continuitate a activităţii, din partea spitalelor din judeţ. „Am cerut directorilor să informeze personalul despre conţinutul acestui plan, nu doar să rămână pe hârtie”, a declarat şeful DSP Suceava.

Deşi sezonul de raportare a virozelor la DSP Suceava trebuia să se încheie de la 1 mai, supravegherea în teritoriu continuă. „Medicii de familie din teritoriu raportează zilnic, în afară de sâmbătă şi duminică, cazurile de infecţii acute ale căilor respiratorii superiore – IACRS-uri, pneumoniile şi bronho-pneumoniile. Astfel, săptămâna trecută am avut 1.487 de IACRS cu 82 de internări şi 456 pneumonii şi bronho-pneumonii cu 71 de spitalizări, cifrele fiind în limitele normale”, a precizat Alexandru Lăzăreanu.

Acesta recomandă în continuare sucevenilor să evite automedicaţia şi să se prezinte la medic imediat, în cazul în care prezintă simptomele unei gripe.


Intră acum și în grupul de